La riera de la Mort, marcada per la desgràcia, desemboca al Llobregat

Es tracta del tram fluvial que es troba entre Esparreguera i Abrera, al Baix Llobregat
El riu Llobregat | CatalunyaDiari.cat

 

La riera que es troba entre Esparreguera i Abrera, al Baix Llobregat, un afluent del Llobregat, és coneguda popularment com la riera de Magarola, però també se la coneix com la riera de la Mort. Segons explica Sebastià d'Arbó al programa 'Ben trobats', aquesta riera ha estat marcada històricament pels accidents i les desgràcies. Fins a finals del segle XIX, a la zona es van succeir ofegaments i accidents perquè no hi havia cap pont per creuar-la, i quan creixia el cabal, provocava desgràcies difícils de preveure.

Abans d'acabar el segle XIX, es va decidir construir un pont per evitar els accidents de la gent que creuava la riera, però la construcció de la nova infraestructura ja va estar marcada per la fatalitat. I un cop construït el pont, que segons D'Arbó era massa estret, diverses persones van perdre la vida en accidents. Bastants anys més tard es va construir el pont de l'A-2 que creuava també la riera de Magarola, però aquest pont també va estar marcat per la desgràcia. A principis de juny de l'any 2000 va caure un aiguat que va provocar una crescuda de la riera, i a primera hora del matí, el pont va cedir, enduent-se dos germans d'Esparreguera que anaven a treballar.

 

En la recerca dels desapareguts per l'ensorrament del pont de Magarola, encara va fer créixer més la desgràcia, perquè van morir dos guàrdies civils que participaven en l'operatiu de recerca al riu Llobregat. Segons afirma Sebastià d'Arbó, la zona està tan impregnada per la fatalitat i per les ànimes de les víctimes de totes aquestes desgràcies que hi ha diversos relats que asseguren haver vist fantasmes o presències prop de la riera, a la zona del pont. Tants eren els fenòmens a la zona que van arribar a afectar una ermita propera, i va ser tal el rebombori que el Bisbat de Barcelona va decidir tancar-la.