La Tortosa secreta, una ciutat plena d'espais ocults

Passadissos subterranis i amagats connecten diverses parts de la vila

Vista de Tortosa amb el Castell de la Suda | Tortosa Turisme

La ciutat de Tortosa és una vila marcada per la història, primer en mans dels sarraïns, que van alçar el famós Castell de la Suda, i després pels templers i els cristians, que la van convertir construint-hi la catedral. Aquesta dualitat religiosa va portar una conflictivitat que va marcar la ciutat de forma inevitable, i d'aquesta inestabilitat, en va sorgir un dels passatges secrets més enigmàtics que Tortosa que es troba, per descomptat, al Castell de la Suda. Segons explica Sebastià d'Arbó, dins el recinte del castell de Tortosa hi ha un pou que és l'element que dona nom a l'edifici, i és que era el pou que es coneixia com la Suda.

La fortalesa de la Suda va ser construïda per ordre del rei Abderraman III, qui, tement un atac dels templers, va ordenar que instal·lessin un passadís secret al pou que conduís cap al riu. Així doncs, el pou de la Suda, que fa prop de 50 metre de profunditat i que condueix directe al riu Ebre, està envoltat, en tota la seva llargada, d'un passadís circular que serveix per descendir fins al riu. A més, el passadís està dotat de diverses cambres perpendiculars, on es diu que els sarraïns hi practicaven experiments i torturaven els presos cristians que capturaven.

L'altre edifici emblemàtic que està connectat al riu Ebre per un passadís secret és la catedral de Tortosa, des d'on surt un passatge ocult que passa pel Bisbat i, molt possiblement també està connectat amb el convent de Santa Clara. I aquest túnel, potser per casualitat, o per una tendència de l'època, surt del costat del pou que hi ha al mig del claustre de la catedral. Segons el professor d'Arbó, hi ha la possibilitat de recórrer alguns d'aquests passadissos o túnels secrets i veure de primera mà els vestigis que encara s'hi troben de les èpoques convulses en què van ser construïts i transitats. 

Molts d'aquests passadissos secrets arribaven fins al riu. | CatalunyaDiari.cat

 

Hi ha llegendes i històries que lliguen aquests espais ocults de la ciutat a fenòmens inexplicables com ara veus, presències o altres activitats que poden tenir un origen paranormal. Segurament aquestes rondalles sorgeixen de les possibles morts a què poden estar lligats aquests passadissos secrets que havien de servir per salvar vides, o potser només es tracta de les llegendes que acostumen a envoltar aquest tipus d'espais estrets, foscos i misteriosos. 


Comentaris

envia el comentari