Muntatge amb un home llençant-se l'aigua d'una ampolla al cap i un cercle amb el mapa de temperatures de l'AEMET

L'AEMET alerta de la previsió d'aquesta mateixa setmana: «Tropical i sufocant»

Les altes temperatures protagonitzaran aquest començament de setmana

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) adverteix de les temperatures elevades que ens esperen durant aquest començament de setmana. Els termòmetres es dispararan tant que deixaran «nits tropicals i sufocants».

Ens enfrontarem a una nova onada de calor, que serà la tercera des que va arrencar l'estiu. El notable increment dels valors tèrmics es deixarà notar a gran part dels països riberencs de la Mediterrània. Al nostre país, el mercuri s'elevarà  molt per sobre del que és habitual en aquesta època de l'any.

A través del compte de Twitter, l'AEMET ha posat en alerta els espanyols. S'han activat els avisos de nivell taronja a diversos punts de la Península i Balears.

«En àmplies zones del centre, est i sud de la Península, i a les Balears, se superaran els pròxims dies els 40ºC», indiquen. No es descarta que arribin als «42-44ºC de manera local».

Una dona passant molta calor per Sevilla amb un ventall
En alguns punts del país s'arribarà als 44 graus | Europa Press

Més preocupant serà la situació en àrees d'Andalusia, que estan marcades amb avís vermell davant del perill extrem durant aquest dilluns. El mateix succeirà la jornada de dimarts a Catalunya, Aragó i Balears, on es podrien arribar als 44ºC.

Per què es dona aquesta pujada tan important dels termòmetres?

L'Agència Estatal assenyala que aquesta calor tan intensa està motivada per «l'arribada d'una massa d'aire des del nord d'Àfrica». A això se li uneix «la forta insolació per la presència de cels en general clars».

Val a dir que la massa d'aire també vindrà acompanyada de pols en suspensió. El notable increment de les temperatures es prolongarà fins dimecres. A partir de dijous, està previst que els valors vagin caient.

Es pot considerar una setmana una mica atípica, i no només per superar els 40ºC a diversos punts del país. Al Cantàbric, s'espera que els termòmetres caiguin per sota del que és habitual per a aquestes dates. En qualsevol cas, incideixen que serà «més càlida del normal a la major part del país».

Des del citat organisme recorden la necessitat de buscar solucions per combatre la calor, sobretot pensant en la salut. Recalquen que «és important protegir les persones més vulnerables: nadons, malalts crònics i gent gran». També caldria evitar la pràctica d'exercici físic a les hores centrals del dia.

 

L'època més càlida de l'any

A l'AEMET expliquen els motius pels quals suportem unes temperatures tan altes. «Ens trobem a la canícula», que és el període de l'any més càlid. Es troba entre el 15 de juliol i el 15 d'agost.

Prenent com a referència una mitjana dels valors registrats entre el 1991 i el 2020 s'observa el que és atípic d'aquestes jornades. Els termòmetres estan entre «5 i 10ºC per sobre de la mitjana a bona part de l'interior peninsular i Balears». Per tant, implica que trobem «el 5% dels valors més alts del període», apunten.

Per a aquest dimarts, incideixen que les temperatures poden arribar a situar-se entre 10 i 15ºC per «sobre del normal». Això serà apreciable a «bona part del territori peninsular i Balears». La calor es mantindrà amb aquests nivells durant dimecres a l'est i al sud de la Península.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

No es descarta un rècord de temperatures en alguns punts

A la seva explicació indiquen que «a moltes zones tindrem temperatures molt càlides, fins i tot per a l'època més càlida de l'any». Tampoc descarten que «de manera local, es puguin fins i tot batre alguns rècords de les màximes».

Assenyalen que els termòmetres tan elevats «s'han fet més freqüents a Espanya els últims anys». Aquest augment de les temperatures mitjanes «es tradueix en una probabilitat més gran d'assolir valors extrems».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!