Imatge d'un turista a Barcelona.

Lamentable: L'allau de rates de Barcelona conviu amb els turistes mentre beuen cervesa

Les rates de Plaça Catalunya es mouen sense por entre turistes i visitants

La presència de rates a Plaça Catalunya està alarmant la població de la ciutat de Barcelona. Fa uns dies que tant veïns com turistes i visitants han pogut veure una gran concentració d'aquests rosegadors, que passegen pels carrers buscant menjar.

En concret, es calcula que Barcelona tindria ara mateix unes 259.000 rates, segons dades del consistori de l'any 2017. Aquest fet suposa un greu problema per la capital catalana, ja que es tracta d'un animal que sovint s'associa a la brutícia i a la deixadesa, i que pot transmetre malalties.

Rates a Plaça Catalunya
Turistes i visitants han estat testimonis de la presència de rates a Barcelona. | Twitter (@iBarbarellah)

«Barcelona té un problema»

Molts visitants que han vingut a gaudir d'uns dies de vacances a Barcelona s'han trobat amb aquesta alarmant situació. I és que un gran nombre de rates passegen pels llocs més emblemàtics de la ciutat, com ara Plaça Catalunya.

De fet, alguns han destacat que, fins i tot, els rosegadors han canviat el seu comportament davant de les persones. «És molt sorprenent perquè les rates normalment no actuen així. Aquestes no són vergonyoses», assegura una turista australiana.

Tanmateix, no tothom està preocupat per la presència d'aquests rosegadors. Alguns turistes s'han mostrat d'allò més relaxats: «M'és igual perquè estic aquí tranquil, bevent cervesa, així que tant me fa. Però bé, Barcelona té un problema»

Les altes temperatures afavoreixen la presència de plagues

L'Agència de Salut Pública de Barcelona ha reconegut que aquesta convivència entre rates i persones no s'hauria de produir. Els preocupa especialment que la situació empitjori i pugui suposar un risc sanitari. «Estem treballant perquè això no sigui un problema de salut pública», argumenta la seva gerent, Carme Borrell.

Segons l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental de Catalunya (ADEPAP), la presència de rosegadors a la ciutat podria ser una de les conseqüències de les altes temperatures i de les pluges que van tenir lloc durant la primavera. També, una altra de les explicacions es relacionaria amb el canvi d'hàbits que van provocar els confinaments per la pandèmia.

Ara el repte és eliminar les rates de la plaça més cèntrica de Barcelona per evitar que aquests animals transmetin malalties a la població. Una tasca força complicada, ja que es tracta d'una zona on hi ha molt de menjar. Per això, han assegurat que aniran fent controls per evitar que la situació empitjori.