Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona amb un termòmetre digital prenent la temperatura a una dona

Una capital espanyola, al límit i pitjor que Madrid: mesures més dures

Les autoritats podrien decretar noves restriccions en les pròximes hores

Una persona amb un termòmetre digital prenent la temperatura a una dona
Las Palmas de Gran Canaria ja supera a la Comunitat de Madrid en l'índex d'incidència acumulada de Covid-19. | Europa Press

Els rebrots de coronavirus que pateixen Arrecife, a Lanzarote, i Las Palmas de Gran Canaria han portat totes dues ciutats a presentar en aquests moments taxes d'incidència de la Covid-19 superiors a la registrada en la Comunitat Madrid, la regió més afectada d'Espanya.

Segons les últimes dades publicades per la Conselleria de Sanitat del govern canari, corresponents a les 14.00 hores d'aquest dissabte, les Illes Canàries tenen en aquests moments 3.662 casos actius de la Covid-19, dels quals 2.095 (el 57% del total) corresponen a Las Palmas de Gran Canaria; 418, a Santa Cruz de Tenerife (11%); 351, a Arrecife (9,5%); i 146, a la Laguna (3,9%).

Arrecife i Las Palmas, tenen un índex d'incidència superior a 400

Prenent com a referència l'indicador de casos diagnosticats en els últims 14 dies, les Illes Canàries presenten una taxa de 130,49 positius per 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, una xifra per sota de la mitjana nacional (189,61), d'acord amb les dades publicades divendres pel Ministeri de Sanitat.

A Espanya, la Comunitat de Madrid lidera l'índex d'incidència acumulada en els últims 14 dies, amb 416,39 positius per 100.000 habitants; l'Aragó, amb 378,76; i el País Basc, amb 309,63. Per sobre d'aquests indicadors estan els dos municipis canaris citats: Arrecife, la capital de Lanzarote, amb 444,31 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies; i Las Palmas de Gran Canaria, amb 422,72.

Des d'ahir, en totes dues illes, Gran Canària i Lanzarote, s'apliquen mesures reforçades, que prohibeixen qualsevol acte públic (cultural, esportiu, religiós o de qualsevol índole) que reuneixi més de 10 persones, que limiten l'horari de l'hostaleria fins a la mitjanit; i, en alguns casos, s'han tancat de forma preventiva platges on no es respectaven les mesures de seguretat.

El brot més important, vinculat a l'oci nocturn

Las Palmas de Gran Canària (380.000 habitants) va patir a principis del mes d'agost el brot més important de les Illes Canàries, amb prop de 150 casos positius. Va estar associat a l'oci nocturn, en concret a tres discoteques del barri de Guanarteme, i va començar a manifestar-se entre el 5 i el 8 d'agost, quan es van detectar alguns casos aïllats entre joves que relataven haver estat de festa en aquestes discoteques el primer cap de setmana del mes.

Entre el 8 i l'11 d'agost, segons va informar la Conselleria de Sanitat, es va establir el vincle epidemiològic d'aquest brot amb aquesta zona d'oci, es van fer nombroses proves i van detectar-se més de 60 positius. Aquest brot va portar al govern canari al tancament de discoteques i establiments d'oci nocturn el 13 d'agost, primer amb l'excepció de les terrasses i després amb caràcter general.

Prop de 200 pacients amb Covid-19, ingressats a les Illes Canàries

D'acord amb la Conselleria de Sanitat, ara com ara, hi ha 185 persones estan hospitalitzades a les illes amb Covid-19, la majoria en els dos centres grans centres sanitaris públics de Las Palmas de Gran Canaria: l'Hospital Doctor Negrín, amb 85 pacients, i el Complex Hospitalari Insular-Matern Infantil, amb 35.

Les altres 28 persones ingressades per coronavirus es localitzen a l'Hospital de la Candelaria, a Santa Cruz de Tenerife; 10, al Doctor Molina Orosa, d'Arrecife (Lanzarote); i 7, a l'Hospital Universitari de Canàries, de la Laguna.