Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Laura Borràs, nova presidenta del Parlament, i Roger Torrent, amb una senyera al darrere

Borràs insisteix que «el Parlament no va preservar la seva inviolabilitat» amb Torrent

La presidenta de la cambra catalana avisa que lluitarà perquè no se suspenguin diputats ni càrrecs sense sentències fermes
Laura Borràs, nova presidenta del Parlament, i Roger Torrent, amb una senyera al darrere
Borràs assegura que és «evident» que la passada legislatura no es va preservar la «inviolabilitat» del Parlament | Cedida

«És molt evident que si mirem com va començar i com va acabar aquesta legislatura, el Parlament no va preservar la seva inviolabilitat, no va ser respectada». Són paraules de la nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, en una entrevista que publica el diari 'Ara' aquest dissabte a la tarda.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La dirigent de Junts constata que l'anterior legislatura va començar amb la no investidura de Carles Puigdemont, i que va acabar amb la pèrdua de l'acta de diputat de Quim Torra: «Es tracta justament d’aprendre del que ha passat i mirar que no es repeteixi», afegeix Borràs. La presidenta de la cambra també aposta perquè no se suspenguin diputats ni tampoc càrrecs fins que no hi hagi sentències fermes.

«La presumpció d'innocència és un dret fonamental»

Preguntada sobre què farà quan tingui peticions judicials que ella consideri que no s’han d’acceptar, Borràs respon que mantindrà la inviolabilitat del Parlament i que en respectarà el reglament: «Hem plantejat un acord per protegir els drets i les llibertats dels diputats. I això en la justícia té un destí que és una sentència ferma. Doncs bé, es tracta d’acordar que sigui en cas de sentència ferma. Protegir-nos vol dir això», argumenta.Borràs està investigada pel Suprem per un presumpte cas de fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Preguntada per l'article 25.4 del reglament del Parlament -que diu que en casos de corrupció cal suspendre la persona electa-, en cas que se li obri judici oral, Borràs subratlla que s'està negociant una reforma del reglament «en diversos aspectes».

«La presumpció d’innocència és un dret fonamental», insisteix. En aquest sentit, Borràs encara apunta que preveu tornar a reformar el reglament, perquè s'ha d'adaptar «en múltiples qüestions». «És un Parlament que, malauradament, ha quedat obsolet», opina.

Sobre si aquest canvi també hauria de permetre la investidura a distància, la presidenta de la cambra manifesta que «el món telemàtic ha vingut per quedar-se», i que un Parlament no pot quedar «al marge» d’aquestes qüestions. «Si es pot votar i es pot fer un nomenament i es pot agafar un càrrec, doncs naturalment també es pot investir», ha conclòs.

Pere Aragonès espera conformar Govern «el més aviat possible»

El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, s'ha mostrat confiat que es podrà formar govern «el més aviat possible» i ha afegit que té la confiança dipositada en les tres formacions independentistes per tirar-lo endavant. Així doncs, el candidat a presidir la Generalitat confia que les negociacions entre les tres formacions independentistes al Parlament, ERC, Junts i la CUP, arribaran a bon port.

Aragonès ha destacat la recuperació econòmica com a principal repte del futur govern. L'endemà de la investidura de Laura Borràs com a presidenta del Parlament, Aragonès li ha expressat «els millors desitjos» i ha aprofitat per fer un reconeixement a l'anterior mesa i, en especial, a l'expresident Roger Torrent.

Pere Aragonès ha expressat la necessitat que Catalunya tingui un nou govern «el més ràpid possible» per poder començar la «recuperació econòmica i social» que ha provocat la pandèmia. Així, ha dit que té «màxima confiança» amb els tres partits independentistes perquè les negociacions que mantenen derivin amb la formació d'un nou govern «amb majoria sòlida i estable».

Preguntat sobre quina valoració fa del primer discurs de Laura Borràs com a nova presidenta del Parlament, Aragonès ha volgut desitjar-li «els millors desitjos». També ha aprofitat per fer un reconeixement a la mesa anterior, la qual, ha afegit, «ha estat objecte de persecució judicial per haver defensat tots els debats i, en especial, el president sortint, a Roger Torrent».