Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Laureano Clavero, amb el seu nou llibre, a Segur de Calafell.

Laureano Clavero: «Sempre m'ha fascinat l'oblit, sigui de persones o de llocs»

El cineasta i fotògraf calafellenc impulsa tres projectes que veuran la llum aquest 2020

Laureano Clavero, amb el seu nou llibre, a Segur de Calafell.
Laureano Clavero ha publicat un volum de recreació fotogràfica de la segona guerra mundial. | BP Diari
 

La lluita contra l’oblit sembla que és la motivació que guia en tot moment el treball del cineasta, fotògraf i escriptor Laureano Clavero. Nascut el 1980 a Buenos Aires però resident des del 2007 a Segur de Calafell, Clavero és d’aquelles persones que no saben estar quietes, i que s’involucren en diferents projectes al mateix moment.

La majoria d’aquests projectes tenen com a pedra angular la recuperació del passat, sigui d’esdeveniments, persones o llocs que han caigut en l’oblit per una societat que es troba massa ocupada en un present extenuant com per fer una pausa, respirar fondo i girar el cap per avaluar el passat. «Sempre m’ha cridat l’atenció l’oblit, sigui de persones o de llocs, i és una cosa que he tingut molt present a l’hora d’explicar històries», apunta Clavero a TarragonaDigital, en una entrevista feta un dia de radiant sol ‘postpandèmia’ al Port de Segur.

Enfocant la 2a Guerra Mundial

L’activitat de Clavero és tan prolífica que, si habitualment ja costa seguir-li la pista, amb l’actual aturada provocada pel coronavirus encara se li ha comprimit més el calendari, amb el qual en els pròxims mesos hi haurà fins a tres projectes seus que veuran la llum. El primer d’ells, de fet, ja ho ha fet. Es tracta del llibre ‘Enfocando la Segunda Guerra Mundial’ (Editorial Círculo Rojo), un volum de fotografies fetes pel mateix Clavero en el qual es recreen episodis de l’episodi bèl·lic que va tenir lloc ara fa 75 anys.

Amb l’ajut de dues associacions catalanes que estan especialitzades en la recreació històrica — First Allied Airborne Catalunya, i Airborne Lleida 101 Division Easy Company Reenactment Group—, Clavero i l’escriptor David López Cabia s’endinsen en alguns dels moments cabdals de la guerra, com el desembarcament de Normandia, l’assalt als espadats de Pointe du Hoc, o la lluita infernal que es va viure al bosc de Hürtgen. Per recrear aquests episodis, es va recórrer a diferents localitzacions catalanes, com ara la platja d’Arenys de Mar o el poble abandonat de Marmellar, al Montmell.

Una de les fotos del llibre 'Enfocando la Segunda Guerra Mundial'.
Marmellar ha estat una de les localitzacions del llibre de Clavero. | BP Diari

El llibre ja es pot trobar a la llibreria Esther de Segur de Calafell i aviat es podrà demanar a través d’Amazon. El coronavirus ha impedit que es fes una presentació del volum, tot i que no es descarta que es pugui fer les pròximes setmanes. A més a més, paral·lelament a l’elaboració de les fotos es van rodar diverses imatges que han de fructificar en els pròxims mesos en el documental ‘Road to Normandy’.

Les fortificacions de costa del Penedès

El segon projecte que el cineasta calafellenc està acabant és el documental ‘Fortificacions oblidades’, en el qual es recupera la història de les construccions de defensa que es van aixecar al litoral penedesenc durant la Guerra Civil espanyola. «Stephen King deia que tothom té alguna cosa interessant per explicar i, a vegades, les històries poden ser a la mateixa cantonada de casa», argumenta Clavero per explicar l’origen d’aquest projecte.

Això li va passar a ell quan veia, en postals antigues, imatges de les fortificacions de costa, des de Roda de Berà fins a Cubelles, «que ara es troben abandonades i oblidades». A través de diversos experts en la història local i la Guerra Civil, el documental recorda com eren aquestes fortificacions que s’aixecaven a les platges del Francàs, Sant Salvador, Segur de Calafell o Cunit, i de les quals pràcticament no en queda res ara. Després d’unes primeres projeccions a Cunit i Cubelles, el realitzador argentí està finalitzant ara els subtítols del documental, amb la idea que pugui veure la llum aquest mateix 2020.

La història del rugbi català

El tercer projecte de Laureano Clavero que està a punt de sortir del forn és un llibre sobre la història del rugbi a Catalunya. ‘Ginesta. Història del rugbi català’ conté diverses entrevistes a veterans del rugbi català, un esport que en el seu moment va ser molt popular al país, però que ara ha caigut en l’oblit. Un cop més, el calafellenc intentarà preservar la memòria d’aquells que van ser puntals d’aquest esport diverses dècades enrere.

Són projectes que se sumen a la seva intensa producció anterior. Mirasud Producciones —la seva productora— ja va estrenar el 2017 dos documentals, ‘El diario de Peter Brill’ i ‘1.533 km hasta casa’, aquest últim sobre la guerra de les Malvines. «Sempre m’ha agradat explicar històries i, des de petit, he tingut un fort vincle amb el cinema documental i amb els llibres», se sincera Clavero.

El de les Malvines va ser un dels seus projectes més reconeguts, i amb el qual va voler rescatar de l’oblit l’experiència de diversos combatents. «Ja se sap que les guerres perdudes són òrfenes i a l’Argentina, durant molt de temps, no es parlava de les Malvines, i els soldats que van lluitar-hi van quedar totalment oblidats», afirma. Ell va voler aportar el seu gra de sorra perquè el testimoni dels que van ser allà perduri en el temps.