Imagen de archivo de baños públicos.

Banys públics i coronavirus: Descobreix com prevenir el contagi

Hi ha una sèrie de recomanacions per fer un ús adequat d'aquestes instal·lacions freqüents en gimnasos, bars, restaurants, piscines i platges.

Els  lavabos públics sempre han despertat recel entre els ciutadans per la seva falta d'higiene. Ara amb el coronavirus, el rebuig cap a aquestes instal·lacions és encara més gran. La por al contagi en un espai petit, tancat i ple de superfícies de contacte és enorme.

Per aquesta raó, hi ha una sèrie de recomanacions per fer un ús adequat d'aquests espais freqüents en gimnasos, bars, restaurants, piscines i platges. La primera mesura que han de prendre els establiments amb lavabos oberts al públic és la de limitar l'aforament  i incrementar les tasques de neteja i desinfecció.

Consells per evitar el contagi 

Com ja sabem, s'ha d'anar amb compte i seguir les indicacions, però a més, també hi ha una  sèrie de consells  que hem de seguir els ciutadans per reduir el risc de contagi.

  • Utilitza la mascareta obligatòria. És imprescindible per evitar l'esplai de gotetes de saliva que s'adhereixen a les superfícies.
  • Respectar els límits d'aforament. Segons la Junta de Castella i Lleó es recomana que per a un lavabo públic que tingui menys de 4 metres quadrats l'aforament es limiti a una sola persona.
  • Evitar tocar  superfícies. Els poms de les portes, la cadena de vàter o la palanca que dispensa el paper són superfícies potencialment infeccioses. Si no ens netegem bé les mans correm el risc d'escampar el virus per aquestes zones. Podem utilitzar un paper o fins i tot posar-nos guants d'un sol ús, però serà suficient amb fer un correcte rentat de mans abans i després de tocar totes les superfícies.
  • Tancar la tapa de l'inodor. Aquest és un hàbit poc comú però molt necessari. En tancar la tapa per estirar la cadena, evitem que les partícules surtin disparades i infectin altres superfícies properes.
  • Portar un gel desinfectant  de mà. La neteja pública hauria d'estar dotat de sabó o desinfectant, però en cas de no estar-ho serà positiu portar un gel propi per mantenir una correcta higiene.

Totes aquestes són mesures que agafen més importància amb la pandèmia del coronavirus, però que són hàbits que hauríem d'incorporar per sempre. Aquests consells, a més, també són útils per prevenir altres malalties com gastroenteritis, E-coli o la grip comuna.