Les pensions i la seva gran reforma ha provocat un gran enrenou entre els treballadors. Només conèixer la notícia, les xarxes i els fòrums han començat a treure fum amb milers de comentaris. Al Congrés dels Diputats, José Luis Escrivá ha elaborat una nova reforma de les pensions que ha desencadenat tota aquesta bogeria.
A les xarxes socials ja es va generar un gran debat. Després de revelar el Congrés els primers detalls i, després de la seva aprovació al Consell de Ministres, s'ha desfermat una onada de comentaris. Encara n'hi ha més: els organismes i les cases d'anàlisi han alertat de la seva incapacitat per equilibrar els comptes de la Seguretat Social.
El Govern espanyol ha acceptat uns ingressos del fons europeu a canvi d'elaborar una reforma que sigui viable en aquest sistema. Després de molt de misteri, José Luis Escrivá ha desvetllat tots els seus esquemes. La gran sorpresa que ha desfermat milers de comentaris a les xarxes és que han optat per apujar els impostos i no per reduir la despesa.
Pujada dels impostos i cotitzacions socials
Segurament el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI) us soni a poc. T'expliquem de manera breu que és una cotització addicional que fan els treballadors de forma mensual. Ho fan per afrontar el pagament de les pensions els propers anys i que es mantindrà fins a l'any 2032.
Per tant, l'augment de les cotitzacions socials pujarà 1,2 punts per a tots els nivells salarials. Afecta més de 20 milions de treballadors per compte propi i aliè i suposarà un augment de 4 dècimes al PIB. Des d'aquest mes de gener ha pujat un 0,6%, que si ho partim correspon un 0,5% a càrrec de l'empresa i un 0,1% a càrrec de l'empleat.
Després de l'increment de les bases màximes de cotització, es generaran ingressos al sistema per 4 dècimes del PIB.
La quota de solidaritat augmentarà sobre els impostos de la feina en una dècima. Afecta les rendes que excedeixin la base màxima de cotització entre un 5% i un 7%.
En aquest període de metamorfosi, l'Estat haurà ingressat uns 0,9 punts del PIB d'impostos addicionals. Si ho exemplifiquem amb dades, l'Estat ha ingressat més de 12.000 milions si ens basem en l'anterior xifra del PIB.
Després d'aquesta quantia, us hauran d'afegir la pujada del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI). En aquest sistema de cotitzacions del règim d'autònoms tindrà un impacte de cinc dècimes al PIB.
Per tant, els diners que es passaran a cobrar als autònoms seran d'uns 6.666 milions d'euros, una autèntica barbaritat.
La pujada de les cotitzacions que preocupa tants treballadors
Ho intentem explicar de manera senzilla a continuació. Si el dèficit es desvia dins del que estava previst, el Govern es compromet a apujar encara més les cotitzacions socials. Fins i tot, estudien la possibilitat d'incrementar altres tipus d'impostos o bé fer retallades.
Segons va comentar Escrivà en roda de premsa, a partir del març del 2025, es publicarà i enviarà al Govern un Informe d'Avaluació. En aquest informe s'hi afegiran les projeccions de l'impacte estimat de les mesures adoptades a partir del 2020.
Tot això està pensat per enfortir els ingressos del sistema públic de pensions durant el període 2022-2050.
A més, calcularan l'impacte anual d'aquestes mesures en percentatge del producte intern brut (PIB) en aquest període. Per fer-ho, s'utilitzaran els supòsits macroeconòmics i demogràfics de l'últim informe d'envelliment publicat per la Comissió Europea.