Les pluges torrencials inunden el Maresme i deixen una víctima mortal

Els ruixats intensos es poden allargar fins a la matinada i causar problemes de forma puntual

ÚLTIMA ACTUALITZACIÓ | 12 d'octubre de 2016, 22.48h

Les afectacions més destacades han estat les que ha sofert la carretera N-II, que s’ha hagut de tallar entre Vilassar de Mar i el Masnou, i les que s’han viscut a la línia R1 de Rodalies de Renfe, que també s’ha hagut d’interrompre entre el Masnou i Mataró. La carretera seguia tallada en ambdós sentits de la marxa a les deu de la nit, i es feien desviament senyalitzats cap a la C-32, mentre que la circulació ferroviària s’ha restablert cap a dos quarts de nou de la nit. Hi ha hagut retards de fins a seixanta minuts. També hi ha restringits dos carrils de la calçada en sentit Barcelona de la C-31 a Montgat i a l'altura de Badalona cap a Mataró, també per inundacions.

ACTUALITZACIÓ | 12 d'octubre de 2016, 22.15h

El Departament d'Interior ha confirmat a les deu de la nit la primera víctima mortal d'aquest temporal de pluges que ha afectat greument el Maresme. Un home ha mort en quedar atrapat en un cotxe a la riera de Cabrils, a Vilassar de Mar. L'home ha volgut travessar la riera sense fer cas de les indicacions de seguretat quan l'aigua se l'ha emportat. L'home era veí de Mataró. Els Bombers de la Generalitat han activat els submarinistes de la unitat GRAE per tal de recuperar el cos de l'home i també comprovar que no hi ha més víctimes mortals.

ACTUALITZACIÓ | 12 d'octubre de 2016, 21.45h

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en ALERTA el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat), per les inundacions i incidències que s’estan produint a la comarca del Maresme, i que les properes hores es podrien desplaçar a les comarques del litoral de Girona. La mobilitat a la comarca del Maresme segueix sent molt complicada, per la qual cosa es demana evitar circular per les carreteres de la zona fins que millora la situació. Els rius, rieres i torrents també baixen molt plens i hi ha risc de desbordament, amb la qual cosa Protecció Civil demana allunyar-s'hi. Cal evitar intentar baixar als garatges i soterranis tot i que la pluja disminueixi o baixi el nivell de l'aigua acumulada ja que pot tornar a créixer de forma sobtada.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins al moment 643 trucades derivades de les fortes pluges, la gran majoria al Maresme (580), seguit del Barcelonès (37) i el Baix Llobregat (9). Les poblacions amb més incidències segueixen sent Vilassar de Mar (164) Premià de Mar (129) i Mataró (75). El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que es pot superar el llindar d’acumulació de pluja de 200 l/m2 en diferents punts del Maresme. A Cabrils, per exemple, s’han recollit 204,7 l/m2 una dada excepcional.

A causa de la forta pluja al Maresme s’ha hagut d’aturar la circulació de trens de la R1 entre el Masnou i Mataró, i fa pocs minuts s’ha pogut restablir la circulació per via única i es registren retards que poden superar els 60 minuts. Les tempestes també han provocat incidències de llum a Premià de Dalt, amb 545 abonats afectats, i a Mataró amb afectació de baixa tensió però sense poder quantificar el numero d'abonats afectats.

Imatge de la riera de Teià, al Maresme. | Paco Ruano

Els Bombers de la Generalitat han rebut 293 avisos per pluja fins a les 20.45 hores. La majoria d’ells, al Baix Maresme; entre Premià de Mar i Vilassar de Mar. La major part d’avisos notificaven inundacions de carrers, de baixos, de patis i degotalls en sostres. En molts d’aquests serveis no s’ha pogut actuar, bé perquè no hi havia prou aigua acumulada o perquè ja s’havia escolat un cop ha minvat la intensitat de la pluja. També s’han rebut avisos de persones a qui l’aiguat els havia sorprès dins el vehicle. En total, s’han fet 6 serveis d’aquest tipus. Fins i tot s’han activat els submarinistes del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), que han constatat que, hores d’ara, en cap dels vehicles que l’aigua ha arrossegat fins a la platja, no hi ha cap persona i, per tant, no hi ha cap ferit. Per Regions d’Emergències, 286 corresponen a la Metropolitana Nord i els altres 7, a la Metropolitana Sud.

Segons el Servei Català de Trànsit, en aquests moments es manté tallada l'N-II entre Vilassar de Mar i el Masnou en ambdós sentits per la calçada inundada i es fan desviaments senyalitzats cap a la C-32. També hi ha restringits dos carrils de la calçada en sentit Barcelona de la C-31 a Montgat i a l'altura de Badalona cap a Mataró, també per inundacions.

ÚLTIMA ACTUALITZACIÓ | 12 d'octubre de 2016, 20.15h

Les precipitacions més importants és desplacen ara cap a les comarques de Girona on també es podrien produir alguns aiguats locals al litoral, entre les comarques de la Selva i el Baix Empordà, durant les pròximes hores. L'entrada de més aire fred a les capes altes de l'atmosfera també produeix a la reactivació d'alguns xàfecs més irregulars, però localment intensos, a les comarques del litoral i prelitoral sud. Noves dades:  190 mm a Vilassar de Mar, 214 mm a Cabrils, 144 mm a Premià de Mar - Nord, 143 mm a Premià de Mar - Centre, 91 mm a Cabrera de Mar, 83 mm a Mataró, 73 mm a Alella, 64 mm a Canet de Mar.

Recull de vídeos al final de la notícia

ACTUALITZACIÓ | 12 d'octubre de 2016, 19.45h

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en ALERTA el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat), per les inundacions que s’estan produint a la comarca del Maresme. L’avís del SMC indica que les pluges es poden mantenir intenses al llarg de les properes hores, i que de nit i matinada poden afectar les comarques de Girona, on també hi pot haver incidències.

L’SMC ha informat de la superació del llindar d’intensitat a Cabrils (Maresme), on han caigut 84 l/m2 en 30 minuts, i s’han acumulat en total 92,9 l/m2. Els rius, rieres i torrents de les zones afectades per les intenses pluges baixen molt plens i hi ha risc de desbordament, amb la qual cosa Protecció Civil recomana molta precaució i no circular amb vehicle per aquestes zones. El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins al moment un total de 281 trucades derivades de les fortes pluges, la gran majoria al Maresme (255), seguit del Barcelonès (11) i Baix Llobregat (5). Les poblacions amb més incidències són Vilassar de Mar, Premià de Mar i Cabrera de Mar.

L'aigua ha obert còrrecs en diferents punts del Maresme. | Esteve Castells

Els Bombers de la Generalitat han rebut 170 avisos relacionats amb la pluja entre les 16.50 hores, que és quan ha entrat el primer, i les 19.15 hores. De moment se n’han atès 11, ja que en la major part de casos, un cop ha minvat la intensitat de la pluja, s’han acabat resolent moltes inundacions puntuals de carrers, patis i baixos. La zona més afectada és la de Premià de Mar i Vilassar de Mar. Els serveis atesos per ara han estat bàsicament per socórrer persones a qui els ha sorprès la pluja dins el cotxe. No hi ha hagut cap ferit. També s’ha treballat per netejar boques de clavegueres, per facilitar que l’aigua acumulada als carrers s’escolés fàcilment, i per revisar degotalls en algunes cases. Per Regions d’Emergències , els Bombers de la Generalitat han rebut 163 avisos a la Metropolitana Nord i 7 a la Metropolitana Sud.

A causa de la forta pluja al Maresme s’ha hagut d’aturar la circulació de trens entre el Masnou i Mataró, i les carreteres del Maresme també han quedat impracticables. El Servei Català de Trànsit informa que en aquests moments hi ha tallada l'N-II entre Vilassar de Mar i el Masnou en ambdós sentits per la calçada inundada i es fan desviaments senyalitzats cap a la C-32.

Precipitacions de més de 200 litres per metre quadrat al Maresme. | Dadasdv

ACTUALITZACIÓ | 12 d'octubre de 2016, 19.30h

Des de Vilassar de Mar han enviat imatges de cotxes que estaven aparcats a la riera i que han acabat a la mar, tal com es veu en aquestes imatges de Vicenç Nubiola. Noves dades de les precipitacions d'aquest dimecres: 175 mm a Vilassar de Mar, 170 mm a Cabrils, 126 mm a Premià de Mar-Port, 114 mm a Premià de Mar - Centre, 85 mm a Cabrera de Mar, 71 mm a Mataró.

Imatge d'un cotxe de la riera que ha acabat al mar. | Vicenç Nubiola

ACTUALITZACIÓ | 12 d'octubre de 2016, 18.45h

Ara mateix gruix de pluja amb reactivació cap a Girona. Pluja forta a tota la costa central fins al Baix Empordà. Cap a punts de la costa sud de Barcelona i costa de Tarragona (Baix Llobregat, Garraf, Baix Penedès i Tarragonès) no acabarà de fer net i la previsió és que els ruixats tornin a afectar aquests punts localment amb intensitat. Ara ens creua el front fred per tant els ruixats i les tempestes poden agafar empenta. Destacar al Maresme les quantitats de pluja següents: 137 mm a Vilassar de Mar, 123 mm a Premià de Mar - Port, 111 mm a Premià de Mar - Centre vila, 92 mm a Cabrils (dels quals 70 mm en 30 minuts) i 63 mm a Cabrera de Mar fins al moment.

ACTUALITZACIÓ | 12 d'octubre de 2016, 12.00h

Les últimes actualitzacions dels models meteorològics confirmen un episodi de pluges generals a tot el territori. Durant el matí de dimecres tindríem un cel pràcticament tapat arreu de Catalunya i podrien caure els primers ruixats a les Terres de l'Ebre, puntualment moderats i amb tempesta. Al llarg del matí les precipitacions anirien guanyant terreny per les comarques de Tarragona i Lleida. Podrien ser puntualment fortes a punts del litoral i prelitoral de Tarragona durant el migdia i primeres hores de la tarda.

Durant la tarda les precipitacions afectarien pràcticament totes les comarques. Les més intenses concentrades entre el Camp de Tarragona i les comarques litoral i prelitoral de Barcelona. També podria ploure amb intensitat a punts del vessant sud dels Pirineus. Al llarg de la tarda les precipitacions anirien quedant restringides a les comarques de Girona i als Pirineus, per altra banda els ruixats es farien més dispersos a les comarques de Lleida i Tarragona.