L'Estat vol compatibilitzar el cobrament total de la pensió amb el d'un sou

Segons ha afirmat Fátima Báñez, ministra d'Ocupació i Seguretat Social en funcions

Fátima Báñez, ministra d'Ocupació i Seguretat Social en funcions. | Cedida

La ministra d'Ocupació i Seguretat Social en funcions, Fátima Báñez, ha afirmat aquest dijous que el compromís del Govern de Mariano Rajoy, si s'engega la nova legislatura, és fer compatible el cobrament de la totalitat de la pensió de jubilació amb una ocupació. Des de mitjan març del 2013, es permet compatibilitzar el cobrament del 50% de la pensió de jubilació amb un treball per compte propi o aliè, sigui a jornada completa o a temps parcial, als qui hagin complert l'edat ordinària de jubilació i no tinguin dret a pensió completa. És el que el Govern denomina «pensionista actiu».

Fins que aquesta mesura va entrar en vigor, la possibilitat de compatibilitzar treball i pensió només existia per als assalariats a temps parcial i per als autònoms amb ingressos no superiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI). Ara el Govern del PP es proposa elevar del 50% al 100% l'import de la pensió a percebre pels qui decideixin seguir treballant una vegada aconsegueixin l'edat de jubilació ordinària.

Durant la seva intervenció en el cicle «Pensar en España» d'El Mundo i Expansión, la ministra ha apuntat que aquesta és una mesura de l'envelliment actiu perquè els espanyols se sentin amb la capacitat d'aportar voluntàriament la seva experiència a la societat a través d'una ocupació. Sobre el pagament de la paga extra de desembre del 2017, la ministra en funcions ha apuntat que les pensions a Espanya es paguen amb ocupació i que aquest és el primer «gran» compromís del govern espanyol. En aquest context, ha afirmat que continuaran creant ocupació de «qualitat» per fer que el sistema de pensions sigui sostenible en el mitjà i llarg termini.

«Al 2011 per cada nova pensió a Espanya es destruïen tres ocupacions, mentre que aquest any per cada nova pensió que entra en el sistema es creen set ocupacions. Aquesta és la fortalesa del nostre model de benestar, un model admirat i volgut per tots els espanyols», ha afegit. Báñez ha destacat a més que la recaptació actual d'ingressos per cotitzacions està creixent al 4%, un ritme superior al de l'afiliació a la Seguretat Social.

LA GUARDIOLA, UN INSTRUMENT D'ÚS TEMPORAL

D'altra banda, Báñez ha recordat que el Fons de Reserva de les pensions és un instrument d'ús temporal, «no un objectiu en si mateix» i ha subratllat que les pensions a Espanya se seguiran pagant amb ocupació i amb la cotització de l'ocupació dels espanyols. «Hi ha una comissió que s'ocupa de la inversió dels actius del Fons de Reserva de les pensions al mercat per aconseguir la rendibilitat més gran», ha apuntat.

«Les pensions formen part de la vida dels espanyols i és una de les institucions més ben valorades pels ciutadans, malgrat els dubtes que existeixen sobre el model de pensions a Espanya», segons ha afirmat la titular d'Ocupació i Seguretat Social en funcions. Per a la ministra, a l'Estat, després d'iniciar una recuperació i superar una crisi, es paguen més pensions que mai i l'import també és més gran, ja que la mitjana d'aquestes supera els 1.000 euros al mes.

Així mateix, ha recordat que el sistema de pensions també és «més just que mai», ja que per primera vegada les dones que han treballat i han aportat més de dos fills a la societat poden tenir fins a un 15% més de complement en la pensió quan es jubilen. Pel que fa al Pacte de Toledo, la ministra en funcions ha assenyalat que s'han iniciat les tasques de la Comissió. La ministra considera que perquè hi hagi confiança en el sistema són «bàsiques» la transparència sobre el model de pensions i l'enfortiment de l'envelliment actiu a Espanya.


Comentaris

envia el comentari