L'home del sac a l'estació de França de Barcelona

La nova estació es va construir el 1929 i poc després de posar-la en funcionament, van començar a desaparèixer nens del barri

L'estació de França actualment | Cedida

L'actual estació de França de Barcelona va entrar en funcionament l'any 1929, amb motiu de l'Exposició Internacional, i substituint la que anteriorment hi havia al mateix punt i que ja havia quedat petita pel trànsit ferroviari Barceloní. Se la va anomenar així perquè d'allà sortien els trens que anaven fins a París. Poc després d'entrar la nova estació en funcionament, van començar a desaparèixer nens de diferents punts de la ciutat, sobretot de la Barceloneta, on hi ha l'estació.

No van trigar gaire a sorgir les veus que parlaven de la quantitat de greix que es necessitava per les rodes dels tres que circulaven a més velocitat, i com que en aquella època no se'n fabricava d'artificial, la gent començava a preguntar-se d'on sortia tot aquell sagí, el greix animal, i si no estava relacionat d'alguna manera amb les desaparicions de les criatures, segons explica Sylvia Lagarda-Mata a Fantasmes de Barcelona.

Així va ser com la Barcelona industrial de la primera meitat del segle XX va recuperar un personatge del folklore popular i de les llegendes urbanes que tradicionalment ha espantat els nens, l'Home del Sac. També se'l coneixia com el Saginer, perquè es deia que segrestava nens per portar-los a l'escorxador, on els sacrificaven i els treien el greix, que en aquella època anava molt buscat i es pagava a preu d'or. Deien que el Saginer era un home corpulent i solitari que portava un sac, també s'explicava que anava cantant o que s'inventava jocs per enganyar els nens i ficar-los dins del sac.

La creença que la reaparició de la figura de l'home del sac i les desaparicions de diversos nens eren causades per l'obertura de la nova estació de trens va provocar diversos aldarulls entre la població de la ciutat, sobretot dels barris per on passava la via. Entre algunes de les protestes, el llibre destaca el motí de les dones de la Barceloneta, que van assaltar l'estació amb la clara intenció de destruir les locomotores que hi havia.

Aquesta és una de les referències més recents a l'home del sac o el saginer, però aquest personatge, que encara es fa servir, de vegades, per espantar els més petits si no es porten bé. Tot i que el títol d'home del sac pertany a un personatge fictici que forma part de la cultura popular, el cert és que hi ha diversos casos reals d'homes o dones que mataven nens, per plaer o per treure'n alguna cosa, pel que la figura folklòrica té molt de real, un fet que la fa encara més terrorífica.


Comentaris

envia el comentari