Ni la vida de la Marta ni la vida del seu entorn va tornar a ser la mateixa després del 28 de setembre de 2022. La Marta Pérez, una jove de 19 anys d'Ibi, València, va anar al gimnàs amb la seva amiga, sense saber que no tornaria a casa. Després d'acabar la classe, el propietari del gimnàs els va oferir un batut a ella i a la seva amiga. La Marta, al·lèrgica als fruits secs, va demanar al professor si el batut portava fruita seca. Li va dir que no i s'ho va prendre. Aquí va començar el seu calvari.
Després de prendre el batut, ella mateixa va adonar-se que alguna cosa no anava bé i se'n va anar directament al CAP, sense passar per casa. Al centre de salut li van donar una dosi d'Urbason i la van enviar cap a casa, però com que la seva mare sabia que no era suficient, va insistir a tornar. Quan la mare i la filla tornaven cap al CAP la Marta va començar a posar-se lila i a no poder respirar.
Començava l'inici del calvari: la Marta va patir una aturada cardíaca. El seu cor va estar sense bategar durant 10 minuts i va quedar en coma fins ara.
El calvari de la Marta
La Marta Pérez, de 19 anys, va tenir un xoc anafilàctic a causa d'una reacció al·lèrgica provocada pel pistatxo que portava el batut que li va donar el professor del gimnàs. Va néixer a Cardona, però la seva família es va traslladar al País Valencià i vivien a Ibi. La Marta ha passat per diferents hospitals. Primer va estar ingressada a l'hospital públic d'Alcoi, però no la van tractar bé i la família la va traslladar a un centre privat de València.
A l'hospital d'Alcoi la donaven per morta, i no li donaven l'atenció sanitària necessària. La mare assegura que li van arribar a dir que «És un hospital i la gent mora. Ha d'entendre-ho». Ara, el tractament a la clínica privada està a punt de finalitzar i els seus pares han engegat una campanya solidària per aconseguir recursos econòmics per a poder traslladar la Marta a casa amb uns bons aparells mèdics.
«El propietari del gimnàs li va dir que el batut no portava fruita seca»
María Verdejo, la mare de la Marta, ha explicat a fonts de RAC1 com van anar els fets el passat 28 de setembre. «La Marta es va apuntar a un gimnàs. Un dia, en acabar la classe, el propietari del gimnàs li va oferir un batut. Ella va demanar si portava fruita seca, li van dir que no i s'ho va prendre. Però després ella mateixa ja va veure que alguna cosa passava i se'n va anar al centre de salut».
La mare explica que en el moment que la Marta va tenir una aturada cardíaca va decidir ingressar-la a l'hospital d'Alcoi on van tenir molts problemes perquè no els tractaven bé. Van tenir diverses discussions amb els metges per diferents situacions en les quals no es posaven d'acord. «Veure el teu fill amb els ulls oberts, patint i que ningú et faci cas no té nom».
Després de lluitar perquè la Marta rebés una atenció sanitària com cal, tres mesos després la van ingressar a un centre privat de València, on hi és fins ara. Allà, la jove segueix un tractament de neurorehabilitació amb el que va millorant a poc a poc. «Les proves indiquen que el seu cervell està pràcticament intacte», assegura la mare.
La família demana ajuda
El tractament a la clínica privada finalitza la setmana que ve, el 19 d'abril. Tot i que l'estat de la jove va millorant, la família té por que la facin tornar a l'hospital d'Alcoi, on no podria seguir el tractament que ha fet evolucionar el seu estat. Encara que Sanitat ha assegurat a la família que els prorrogaran el tractament, tenen por que no ho facin, ja que no els hi han comunicat.
És per això que, per poder pagar el tractament de la Marta, comprar aparells de rehabilitació i adequar la casa la família ha engegat una campanya per aconseguir recursos econòmics. La campanya ha arribat fins i tot a Cardona. Aquest diumenge, 16 d'abril, es farà una jornada solidària on es donarà tot el recaptat a la família de la Marta.
A més, la família ha organitzat aquest matí una concentració davant l'hospital d'Alcoi per evitar el trasllat de la Marta allà i rebre el suport de tots els veïns.