Entrada a una casa rural del Baix Penedès.

El límit de sis persones enfonsa l'activitat de la majoria de cases rurals

El sector demana poder-se adaptar a la norma per subsistir

Les noves restriccions que limiten les trobades socials a Catalunya a un màxim de sis persones han afectat diversos sectors, entre ells, el dels allotjaments rurals. Moltes d’aquestes cases tenen una capacitat superior a sis persones, i la prohibició que va entrar en vigor el passat 26 de setembre ha suposat que la seva activitat s’hagi vist totalment aturada.

«Tot i que la interpretació no està del tot clara, en principi no podem tenir a més de sis persones a la casa, i això ha fet que aquesta setmana hàgim hagut de cancel·lar reserves que ja teníem fetes i tornar diners, amb el perjudici que suposa per l’empresa», lamenta a TarragonaDigital Cristina Bundó, de la casa rural Mas Llagostera de la Bisbal del Penedès.

«Tot ha quedat parat»

Aquesta és una casa amb capacitat per a tretze persones i amb unes característiques que, ara mateix, fan que estigui fora de qualsevol consideració per als clients. «Tot ha quedat parat, ja no ens truquen perquè tenim unes dimensions i un cost que no s’adapten a les restriccions actuals», afegeix Bundó. És una situació que es repeteix a la majoria dels allotjaments rurals del territori.

Al Penedès, i més concretament al Baix Penedès, la gran majoria de cases rurals tenen una capacitat superior a les sis persones. Això suposa un cop afegit per a un altre sector econòmic de la comarca. Tal com remarca la propietària de Mas Llagostera, el turisme rural «és un motor econòmic» al territori, ja que tothom que s’allotja a les cases «visita diferents museus, restaurants i bodegues de l’entorn».

El Consell Comarcal demana comprensió pel sector

Davant aquesta situació, des de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Penedès han sortit en defensa d’aquests establiments, i han demanat a la Generalitat i a la Delegació del Govern a la Vegueria del Penedès «un canvi de les restriccions» i «una mica de comprensió després d'una temporada d'estiu» tan complicada com la que s’ha viscut aquest 2020.

Imatge d'arxiu d'una casa rural aquest estiu.
Les cases rurals han tingut una temporada d'estiu irregular. | ACN
 

De fet, el sector del turisme rural ja va patir un fort sotrac a la primavera, havent de fer front a múltiples cancel·lacions per la Setmana Santa a causa de l’estat d’alarma. Després d’una remuntada al principi de l’estiu, la situació es va anar complicant a finals d’agost, quan es van decretar noves restriccions com ara la de fer trobades de més de deu persones. «Es pot dir que hem salvat la temporada, però no ens ha anat pas bé», assegura Bundó.

Amb la incertesa de saber fins quan durarà l’actual prohibició —la de deu persones també es va fixar per dues setmanes i no s’ha arribat a aixecar, tot el contrari— els allotjaments rurals demanen poder «adaptar-se a la norma, tal com s’ha fet en altres sectors», per així «reorientar l’oferta i tirar endavant». Troben les actuals restriccions «incoherents», ja que la majoria de cases són «grans i espaioses, amb lavabo a les habitacions i dos menjadors diferents», com és el cas de Mas Llagostera. En cas contrari, admeten que no saben «com i quan en sortirem d’aquesta».