La línia 1 de metro entre les parades de Clot i Fondo estarà sense servei durant dos mesos pels treballs de renovació de nou quilòmetres de via entre el Clot i Baró de Viver i per renovar aparells i instal·lacions de la infraestructura en el túnel que transcorre per sota la Meridiana, amb 65 anys d'antiguitat, i que continua per sota el barri de Sant Andreu, de fa 51 anys.
Concretament, el tall es produirà el 29 de juny i s'allargarà fins al 30 d'agost, en uns treballs que tindran un cost de 20 milions d'euros. Segons TMB, es tracta de la inversió més important mai realitzada a la xarxa. Mentre duri el tall, els usuaris podran combinar altres transports existents i dos serveis especials d’autobús. La resta de la línia, entre Hospital de Bellvitge i Clot, funcionarà amb normalitat.
L’obra consistirà principalment en la renovació completa de 9.150 metres lineals de via simple, que actualment està muntada sobre balast i passarà a muntar-se sobre placa de formigó, per facilitar el manteniment futur, amb les fixacions i els drenatges corresponents. Se substituiran i ampliaran els aparells de via (dispositius que permeten les maniobres i canvis de sentit dels trens), es renovarà tota la senyalització ferroviària per accionar els aparells en les noves posicions i se’ls afegiran funcionalitats.
Tancament complet de deu estacions
A més, en un tram de via pròxim a l’estació de Santa Coloma s’aplicaran mesures per reduir vibracions. També es renovaran les estacions, com per exemple les cambres de baixa tensió, l'ampliació de cambres d'enclavament i es canviaran els accessos.
TMB ha optat per fer els treballs a l'estiu coincidint amb l'època de l'any amb menys mobilitat urbana, ja que la circulació de trens és incompatible amb les obres. La interrupció parcial del servei de la línia 1 de metro suposa el tancament complet de nou estacions i el tancament parcial d’una altra, Clot, que es convertirà en terminal provisional.
En aquest tram es registren unes 90.000 entrades els dies feiners del juliol, cosa que planteja un repte pel que fa al disseny de les alternatives de transport. Tant el volum de passatge com la configuració de la trama viària han obligat a descartar els autobusos llançadora com a alternativa principal i a recomanar en canvi l’aprofitament dels altres transports existents al districte de Sant Andreu de Barcelona i el municipi de Santa Coloma de Gramenet, especialment els ferroviaris.
Rodalies com a alternativa
Així, la línia 9 Nord de metro (La Sagrera - Can Zam) i els trens de Rodalies seran les alternatives principals durant el tall, aquests a través de les estacions de Sant Andreu Comtal (R2 / R2 Nord), Sant Andreu Arenal (R3 i R4), La Sagrera - Meridiana (R3 i R4) i El Clot - Aragó (R2 / R2 Nord), junt amb dos serveis especials d’autobús que habilitarà TMB amb la funció d’enllaçar aquests transports ferroviaris i les estacions tancades de la línia 1.
Els dos serveis complementaris d’autobús (Especial L1 Clot - Fabra i Puig i Especial L1 Onze de Setembre - Fondo) seran gratuïts i estaran dotats amb vehicles articulats que circularan amb freqüències de 3 minuts i 5 minuts, respectivament, en les hores punta dels feiners. Les llançadores funcionaran amb els mateixos horaris de la xarxa de metro, incloses les nits de servei continuat.
Talls parcials de cinc setmanes a les línies 2 i 5
D’altra banda, aquest estiu, el departament de Territori i Sostenibilitat executarà dues actuacions més en la infraestructura del metro de Barcelona que comportaran suspensions parcials del servei durant cinc setmanes: a la línia 2, entre Paral·lel i Sagrada Família, del 27 de juliol al 30 d’agost, per treballs de millora de les condicions mecàniques de la via, i a la línia 5, entre Can Vidalet i Collblanc, del 29 de juliol a l’1 de setembre, per obres relacionades amb la futura estació d’Ernest Lluch.