Carles Puigdemont.

La jugada inesperada de Llarena per aconseguir l'extradició de Puigdemont a Espanya

El jutge instructor de la causa del procés busca evitar que la qüestió torni a quedar en mans de la justícia belga

Maniobra del jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, per intentar l'extradició de Carles Puigdemont —així com les dels seus companys eurodiputats de Junts per Catalunya, Toni Comín i Clara Ponsatí. Després que el Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu aprovés l'informe que dona el vistiplau a aixecar-li la immunitat i que ha de ser corroborat el proper dilluns, 8 de març, al ple de l'Europarlament, Llarena vol evitar que la qüestió quedi en mans de la justícia de Bèlgica.

Jugada inesperada del jutge Llarena

En el moment en què s'oficialitzi la suspensió de la immunitat de Puigdemont, la justícia belga podrà tramitar la sol·licitud d'extradició sol·licitada pel mateix Llarena i que està paralitzada des que l'expresident de la Generalitat va prendre possessió com a eurodiputat, el desembre de 2019. Però després que la mateixa justícia belga rebutgés fa uns mesos l'extradició de Lluís Puig i la Fiscalia del país s'oposés a recórrer la decisió, Llarena vol evitar que la decisió quedi en mans belgues, un camí que creu complicat per assolir el seu objectiu.

Així, segons ha avançat 'El Confidencial', el jutge Llarena ha consultat a les parts sobre la possibilitat de plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l'extradició de Puigdemont. La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat s'hauran de pronunciar al respecte en els propers dies i, el mer plantejament de la qüestió, paralitzaria el tràmit a la justícia belga i tornaria a posar el cronòmetre en pausa, evitant així un nou 'no' de la justícia belga a l'espanyola.

Pendents del TJUE

A més, el TJUE s'hauria de pronunciar, en un termini d'uns mesos, sobre la interpretació feta fins ara per part de la Justícia belga de les euroordres de detenció. Si es donés la raó a Llarena des d'Europa, en el moment en què es reactivessin els tràmits, Bèlgica podria virar l'estratègia seguida fins ara i concedir l'extradició, que és al capdavall l'objectiu de Pablo Llarena. Una maniobra inesperada, doncs, que ha posat sobre la taula aquest dijous, 25 de febrer, el jutge instructor de la causa del procés.

Si acaba prosperant, doncs, el procés de possible extradició s'alentiria encara més: caldria esperar d'entrada el posicionament del TJUE i, només després del seu pronunciament —probablement, uns mesos—, la Justícia de Bèlgica podria reprendre el procés de tramitació de l'euroordre. Caldrà estar pendents, doncs, de si la jugada de Llarena tira endavant i, si ho fa, quines conseqüències jurídiques comporta.