Imatge del cim de la Pica d'Estats amb gent fent cua per fer-se una fotografia

Llargues cues per pujar a la Pica d'Estats durant el cap de setmana

Els responsables han anunciat mesures restrictives per controlar l'accés al Parc

Des de les primeres fases de la desescalada, molta gent va llençar-se a fer esport i realitzar sortides a la natura per poder escapar dels habitatges on tantes setmanes havien estat tancats. Mentre molta gent ho veia com un aspecte positiu pel foment de l'esport a la societat, altres ja veien venir un problema de massificacions a la natura. I així ha quedat retratat arreu del país al llarg de l'estiu. 

Mentre fa uns dies es coneixia la notícia que el Pirineu havia estat 'envaït' per milers de famílies que escapaven de les grans ciutats, provocant una saturació de l'hoteleria de la zona, ara s'ha fet públic un vídeo que ha recordat molt a les que s'han vist en els últims anys a l'Everest. 

Gran massificació de persones i autocaravanes

El Parc Natural del Pirineu ha denunciat a través d'un missatge a Twitter la massificació que han patit les seves muntanyes durant aquest passat cap de setmana, el qual ha coincidit amb un pont de tres dies a causa de la Diada Nacional de Catalunya. 

Aprofitant aquest cap de setmana llarg, han estat moltes les persones que han decidit anar a passar els dies al Pirineu, i això ha provocat massificacions en alguns punts de les muntanyes. És el cas de la Pica d'Estats, la qual es veu a les imatges: En el punt més alt d'aquesta, on tothom es fa la tradicional fotografia amb la creu, s'hi pot veure una llarga cua de persones que esperaven per poder accedir al monument. 

Aquesta gran afluència de persones al Parc Natural ha provocat que molta gent hagi realitzat activitats no permeses, com és el cas dels banys en llacs. Un altre fet que han denunciat des dels responsables del Parc Natural és que la gran quantitat de gent que hi ha hagut pot provocar malestar a espècies d'animals que s'hi troben. Aquest és el cas de la sargantana pallaresa, la qual, a més, es troba en risc d'extinció.

Mesures per a la regulació de l'accés

Des del compte oficial del Parc Natural del Pirineu han volgut acompanyar la denúncia de la Pica d'Estats amb un segon vídeo d'una altra zona del territori. És el cas de Sant Joan de l'Ern, on el vídeo mostra una gran quantitat d'autocaravanes aparcades, fins i tot, en llocs on no està permès el seu estacionament. 

Aquesta situació extrema ha obligat al Parc Natural de l'Alt Pirineu a prendre mesures al respecte. Segons han anunciat al seu perfil, establiran un «sistema de regulació de l'accés a la zona conjuntament amb l'EMD d'Àreu, ens local propietari dels terrenys i els accessos en aquesta forest comunal, i l'Ajuntament d'Alins».