Tots els detalls sobre la nova llei que limitarà els lloguers a Catalunya

El Govern volia preparar una reforma del Codi Civil anunciada al març

Ester Capella, consellera de Justicia
Ester Capella, consellera de Justícia, ha anunciat que presentaran un decret llei per limitar el preu dels lloguers | Generalitat

El Govern pren mesures per controlar el preu del lloguer de pisos. El departament de Justícia de la Generalitat ha anunciat que pretén presentar un decret llei en el pròxim Consell Executiu per tal de poder aplicar de forma immediata una regulació en aquesta àrea, ja sigui a través de la conselleria del govern competent o dels ajuntaments.

Decret llei per limitar el preu dels lloguers

Ester Capella, consellera de Justícia, ha informat que en la pròxima reunió, a més del decret llei per regular els lloguers, també presentarà una memòria preliminar de l’avantprojecte de la llei de lloguers urbans, ampliant així la regulació del primer que va ser presentat ja a les juntes del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Barcelona i als Agents Immobiliaris de Catalunya.

La consellera va explicar als presidents dels organismes citats, Gerard Duelo i Joan Ollé, que és «necessari i urgent» que es regularitzin els lloguers de pisos. En aquest sentit, l’executiu ha preferit escollir la via ràpida, en lloc d’esperar i crear una comissió d’experts per reformar el Codi Civil de Catalunya. D’aquesta manera, el decret llei aconseguirà que es fixin per llei els valors dels lloguers dels pisos situats en zones de gran demanda.

El preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% en els darrers cinc anys, situant-se en 698 euros | CatalunyaDiari.cat

El preu del lloguer ha superat la mitjana precrisis

Tanmateix, cal destacar que el titular de les competències en matèria d’habitatge és la conselleria de Territori, actualment controlada per JxCat i no per la de Justícia, en mans d’ERC. Per tant, els primers seran els encarregats de delimitar les zones de gran demanda d’habitatge per limitar-ne el preu dels lloguers dels pisos. Tot i que, en cas de Barcelona, podran regular ells mateixos aquestes competències.

Capella també ha explicat que és important aprovar directament un decret llei a causa del gran increment de preus que han patit els lloguers de pisos, el qual, segons el seu parer, no s’ajusta «als salaris ni a l’increment de la capacitat adquisitiva que té el país». Concretament, en els darrers anys, la mitjana en el lloguer ha augmentat un 29%, situant-se en uns 698 euros, molt més del preu precrisis. Cal destacar, però, que si un propietari lloga el seu pis per un valor superior al màxim, el llogater podrà reclamar la diferència als jutjats.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari