Quan encara no fa un mes de l'aprovació per part del Parlament de Catalunya de la Llei de regulació dels lloguers, els seus efectes encara no s'han traslladat a l'àmbit estadístic però sí que comencen a notar-se els seus primers efectes i no són positius, no responen a la bona intenció que es troba darrere de la norma catalana.
En primer lloc, i segons destaquen immobiliàries de Tarragona, com ara Finques Boronat, hi ha problemes amb l'Índex de Referència, el mecanisme establert per indicar el preu màxim de lloguer, presenta llacunes importants, com ara no tenir en compte l'estat de manteniment de l'habitatge. En segon lloc, com explica, a continuació, Hèctor Ruana, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona, la llei va pel camí de provocar un seguit d'efectes no desitjats al mercat de lloguer. Si bé és cert que en els contractes signats a partir del 22 de setembre, el preu dels lloguers va a la baixa, «en un any, o un parell d'anys, l'afectació serà més majoritària. La norma ens aboca a una menor oferta de pisos per llogar».
«La llei ha dificultat la signatura de nous contractes de lloguer»
Ruana indica, en declaracions a TarragonaDigital, que «les primeres valoracions apunten al fet que la llei ha dificultat la signatura de nous contractes de lloguer». Ara per ara, el mercat dels habitatges de lloguer es divideix entre els contractes previs al 21 de setembre, «que continuen la seva vida», i els posteriors que s'estan celebrant, i estan afectats per la norma, «són preus a la baixa».
Segons el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona, «la norma ens aboca a una menor oferta de pisos per llogar. La llei, lluny d'aconseguir els efectes desitjats, agreuja el problema. És cert que els preus quedaran limitats però el problema continuarà existint».
A més, Hèctor Ruana posa un altre problema sobre la taula: «Amb la nova llei, per establir un preu o un altre, es tenen en compte, entre altres, les condicions econòmiques dels llogaters i l'Índex de Referència. L'Índex genera un seguit d'efectes com que un immoble en males condicions, en semiruïna, rodejat d'immobles en bones condicions, tingui un preu alt. També es dona el cas a la inversa: en un edifici modern, rodejat d'immobles en mal estat, l'entorn farà que el preu sigui baix».
Ruana conclou la seva argumentació assegurant que, «en conseqüència, la norma penalitza pisos en bones condicions i afavoreix aquells que estan en males condicions. El parc d'habitatges per llogar va de camí en deteriorar-se. Limitar les rendes no resol els problemes d'oferta. Els propietaris no tenen incentius per invertir als habitatges i es troben davant la disjuntiva d'haver de deixar de llogar o vendre'l».
«La llei 11/2020 no aconsegueix facilitar l'accés a l'habitatge de lloguer a famílies amb recursos limitats»
Finques Boronat és una de les immobiliàries amb més història de Tarragona. Porten des de 1943 al capdavant d'aquest negoci i, com ells mateixos expliquen, es tracta de la tercera generació d'agents de la propietat immobiliària. En un seguit de piulades al seu perfil de la xarxa social Twitter, expliquen els problemes que, segons ells, hi ha a la norma sorgida del Parlament de Catalunya.
Fa una setmana advertien que «molts propietaris, a Tarragona, ja estan retirant els seus habitatges del mercat de lloguer i, en conseqüència, l'oferta baixa, mentre que la demana es manté. La llei 11/2020 no aconsegueix facilitar l'accés a l'habitatge de lloguer a famílies amb recursos limitats».
Molts propietaris, a Tarragona, ja estan retirant els seus habitatges del mercat de lloguer i, en conseqüència, l'oferta baixa mentre que la demanda es manté.
— FINQUES BORONAT (@FinquesBoronat) October 6, 2020
La llei 11/2020 no aconsegueix facilitar l'accés a l'habitatge de lloguer a famílies amb recursos limitats.
Així mateix, també posen l'accent en un seguit de problemes com ara que «l'aplicació per calcular l'Índex de Referència dels habitatges de lloguer, ens dona cada dia una xifra diferent. Com podem fer bé la nostra feina?» o en la paradoxa que apunta Hèctor Ruana en declaracions a aquest mitjà: «Per determinar l'Índex de Referència d'un habitatge a Tarragona, tant és que el pis en qüestió estigui 'en perfecte estat' o 'en estat deficient'». Queda camí per veure com actua la llei catalana sobre un problema tan important com l'accés a l'habitatge, però les primeres passes no conviden a l'optimisme.
Per determinar l'Índex de Referència d'un habitatge a Tarragona (i per tant el preu màxim de lloguer), tan és que el pis en qüestió estigui 'en perfecte estat' o 'en estat deficient'.
— FINQUES BORONAT (@FinquesBoronat) October 9, 2020
Sembla incongruent, doncs, que l'estat de manteniment sigui un camp obligatori. pic.twitter.com/T2lvFkMHxC