Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

Lleida i el Camp de Tarragona, les regions sanitàries on més creixen els contagis de coronavirus

La taxa de reproducció de la malaltia és superior a 1 a totes les regions, excepte a les Terres de l'Ebre

Catalunya viu l'entrada a la segona setmana del mes d'octubre amb una gran preocupació per l'evolució del coronavirus en la segona onada de la malaltia aquest 2020. Les dades d'aquest dilluns, 12 d'octubre, han provocat que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya hagi anunciat mesures restrictives a 15 poblacions del Vallès Occidental. A més, abans del cap de setmana es faran públiques noves restriccions generals per a tot el país, que afectaran la mobilitat, segons ha explicat la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés.

Un cop d'ull a les dades per regions sanitàries permet comparar la xifra de la taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment, és a dir, aquella que indica, de mitjana, a quantes persones contagia un infectat de coronavirus en aquella regió. Per tant, permet saber si l'epidèmia creix (si cada infectat contagia més d'una persona), o va a la baixa (si la xifra és inferior a 1). Amb dades d'aquest dilluns, l'epidèmia creix a vuit de les nou regions sanitàries de Catalunya: només a les Terres de l'Ebre la dada és de 0,97, lleugerament inferior a 1 i, per tant, l'epidèmia va a la baixa —tot i que molt lentament.

Lleida i el Camp de Tarragona, les dues regions sanitàries amb més alta taxa de reproducció de l'epidèmia

Si ens fixem en les altres vuit regions sanitàries, allà on la taxa de reproducció és més alta és a les regions de Lleida i el Camp de Tarragona, on cada infectat contagia 1,65 i 1,61 persones, respectivament. Són les regions on, dades d'aquest dilluns en mà, el coronavirus es propaga més hores d'ara. Les segueixen la ciutat de Barcelona (1,49) i l'Alt Pirineu i Aran (1,40). Per darrere, la taxa de reproducció segueix sent superior a 1 i, per tant, la malaltia creix, a la Catalunya Central (1,34), la regió metropolitana nord (1,31), Girona (1,27) i la regió metropolitana sud (1,25).

La situació, però, no és homogènia a cadascuna de les regions. Per exemple, a la regió metropolitana nord preocupa la comarca del Vallès Occidental, on aquest dilluns s'han anunciat mesures extraordinàries, i a Girona la situació és més complicada a la Selva Interior, el Gironès Sud i l'Empordà. A excepció de les Terres de l'Ebre, doncs, preocupen els contagis i el seu creixement arreu i en base a això, la Generalitat anunciarà aquesta setmana noves mesures que afectaran tot el territori.