La gerent de les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha assegurat aquest dimecres que, a causa de l'augment dels casos de Covid-19, «penja d'un fil» poder mantenir la programació quirúrgica que hauria d'haver-hi en aquestes dates a Lleida.
«Ens preocupa molt», ha afirmat Farreny en declaracions als mitjans al CAP Balafia-*Pardinyes de Lleida, en les quals ha precisat que una possible desprogramació d'intervencions obligaria a desprogramar cirurgies amb ingrés, que necessiten llits de crítics, excepte les urgents, mentre que es mantindrien les que no requereixen ingrés hospitalari.
De fet, ja aquest passat dilluns, dia 11 de gener, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va donar per fet que, vist l'empitjorament de les dades epidemiològiques a Catalunya, s'haurien de desprogramar totes aquelles operacions que no fossin urgents arreu del territori.
En la mateixa línia, el director del Servei Català de Salut, Adrià Comella, ha afirmat a TV3 que hi hauria una coordinació entre tots els centres hospitalaris perquè la desprogramació sigui «la mínima possible» i estigui «ben repartida pel país». «És pràcticament impossible que no haguem de desprogramar poca o molta activitat. En la segona onada vam tenir mesures molt ràpides i contundents que ens van permetre mantenir l'activitat, però ara partim d'uns números molt elevats i els contagis estan creixent».
Comella, a més, ha reconegut que la situació als hospitals pot acabar sent molt pitjor que durant la segona onada, cosa que obliga a una reorganització: «Això no es va haver de fer durant la segona onada, però la situació de partida no tenia res a veure amb la d'ara».
Segons ha explicat Farreny, en la primera setmana de desembre hi havia 378 casos entre les dues regions sanitàries i aquesta setmana n'hi ha 719, per la qual cosa, si la tendència dels primers dies es consolida, finalitzarà amb al voltant de 1.000. «Això suposa que, a nivell de pressió assistencial, tindrem unes necessitats que compliquen l'atenció de totes les persones amb garanties», ha recalcat la gerent.
«Moltes cadenes familiars» de coronavirus, iniciades a les Borges Blanques
Divina Farreny ha assenyalat que en l'atenció primària augmenta la pressió pel major nombre de persones amb coronavirus, i que despunten alguns municipis com Les Borges Blanques, població en la qual, segons ha dit, «hi ha moltes cadenes familiars iniciades».
Ha explicat també que s'ha detectat que costa que es compleixin les quarantenes de persones que han estat en contacte amb positius i ha insistit que «el compliment de mesures d'aïllament i quarantena són vitals per intentar frenar aquests contactes i que no acabin impactant en la capacitat assistencial del sistema sanitari».
Segons les seves dades, als hospitals de la Plana hi ha 200 persones ingressades en centres hospitalaris públics i privats amb coronavirus, i en els del Pirineu de Lleida hi ha 22 ingressats més. Són 13 les persones a l'UCI, un 79% de la capacitat de la vigilància intensiva, als quals se sumen 25 persones en la planta de semicrítics, en la qual la setmana passada n'hi havia 17.
Més equipament i més professionals
Farreny també ha explicat que preveu rebre més equipament, en concret durant la primera quinzena de febrer. A més, afegia que per atendre els pacients que es derivin, es reorganitzaran les tasques del personal que es va contractar entre el febrer i el setembre de 2020. De totes maneres, Farreny també ha dit que es continuaran incorporant professionals sanitaris per atendre pacients de Covid o amb altres problemes o malalties.
Per altra banda, informava també que s’ha obert la tercera planta de l'Arnau i preveuen obrir l’hotel Nastasi la setmana que ve. Respecte al pavelló 11 de Setembre, està previst que l’obrin per fer els cribratges escolars i per a la vacunació de la població general. Finalment, tampoc descarten instal·lar mòduls en centres d’atenció primària per atendre casos de positius de Covid-19.