Com si les parets de les nostres cases ens haguessin engolit i, tot d'una, escopit, vam sortir del desconfinament amb més ganes de natura que mai. Platja o muntanya, el que fos per gaudir d'unes glopades d'aire lliure més necessàries que mai després de passar tres mesos tancats a pany i clau. Les imatges que vam veure el primer dia que es van establir franges horàries per fer esport o durant la reobertura de les platges, són l'exemple més evident que constata que vam sortir en massa i amb gana al carrer.
La muntanya no es va quedar al marge i al Camp de Tarragona en tenim molta, i ben maca. Hi ha, però, qui mira amb recel aquesta sortida massiva a la muntanya, ja que això comporta que gent amb experiència —i sobretot sense— s'aboquin a recórrer paratges que es poden complicar molt de sobte. Es tracta del Grup de Recolzament d'Actuacions Especials, conegut popularment com GRAE. Formen part del grup de Bombers però la seva tasca no té res a veure amb apagar focs, com a mínim amb flama.
D'avui diumenge, dels rescats al medi natural en destaquem 2 :
- A Camprodon, dona ferida en turmell en relliscar a un camí. Trasllada HC al parc Olot per trànsfer ambulància @semgencat
- A Ulldemolins, un home ferit a la cama al riu Montsant. 2dot i #GRAE#bomberscat#ERI#SEMpic.twitter.com/HIGr7kIHKJ— Bombers (@bomberscat) June 28, 2020
Lleuger augment dels rescats a les comarques de Tarragona
Els GRAE sempre estan preparats. L'emergència pot ser en qualsevol punt de Catalunya i en qualsevol moment. La tipologia també pot ser ben variada, des d'una recerca d'una persona perduda, passant per salvaments en zones amb barrancs o en coves, fins a un rescat a la muntanya. Han d'estar a punt per afrontar amb la màxima rapidesa i garantia un accident que, normalment, comporta un risc. Per això compten amb 3 seus pels rescats de muntanya ubicades a Cerdanyola del Vallès, Olot i a la Seu d'Urgell, a més d'una seu pel GRAE subaquàtic.
Des del desconfinament, el cos de Bombers ha constatat que a tot Catalunya les actuacions en medi natural —comptabilitzant tots els tipus de rescat—s'han disparat. No és una tendència nova, ja que des de fa uns anys no han parat de créixer, però sí que preocupa que les sortides de muntanya s'hagin tornat més massives després del confinament i, especialment si tenim en compte que es preveu un estiu de turisme 'casolà'.
«Cada cop fem més serveis d'aquest tipus. Hi ha més activitat de lleure al medi natural i això implica un increment d'aquests serveis, fins i tot durant el confinament hem hagut de fer algun rescat, cosa que va deixar la persona ben retratada» explica a TarragonaDigital Albert Ventosa, cap dels Bombers a la regió de Tarragona.
Plasmant en xifres les afirmacions, durant aquest 2020 els GRAE s'han hagut de mobilitzar per incidents a les comarques de Tarragona i l'Ebre un total de 57 vegades fins al juny, tenint en compte que el ritme de vida es va aturar per complet durant gairebé tres mesos pel confinament. En les mateixes dates, el 2019 s'havien fet 53 rescats a la demarcació.
Manca de preparació i excés de confiança, el còctel dels accidents
Aquestes dades fan referència a qualsevol dels diversos serveis que fan els GRAE, però si ens fixem només en els rescats a muntanya, aquest 2020 se n'han fet 30, davant dels 31 durant el 2019, sempre tenint en compte els mesos de nul·la activitat. El Baix Camp està sent, de moment, la comarca que més rescats concentra amb un total de 8, tot i que el Priorat és un dels escenaris més coneguts pels Bombers tal com explica Ventosa: «La majoria dels rescats els fem a la zona prelitoral, on hi ha molts massissos, des de Siurana, Montsant..., a més la regió de Tarragona és un destí predilecte per l'escalada i el muntanyisme, normalment en caps de setmana».
El perfil dels rescatats també ha evolucionat explica a TarragonaDigital Alfons Esterlich, sergent del GRAE: «Cada vegada la gent s'atreveix més a anar a la muntanya i tenim molts serveis que són d'excursionistes i ciclistes accidentats en zones de difícil accés». Resignat, Esterlich afegeix que «les persones fem imprudències, sigui conscient o inconscientment, i hi ha d'haver un servei que ens protegeixi». De fet, entre somriures assegura que «nosaltres existim gràcies a la gent que té accidents a la muntanya» però s'afanya a donar les claus per intentar minimitzar-los.
Una bona planificació de les rutes, la clau
«Els serveis dels GRAE són molt costosos, mobilitzen força personal i poden ser molt llargs. A més, s'utilitzen recursos especials com l'helicòpter, metges,... és un servei molt car» explica Ventosa. La pedagogia és molt important, així com ser conscients de les limitacions i les dificultats que presenta la ruta que escollim, és per això que des dels GRAE s'informa a través de les xarxes socials i dels clubs excursionistes de tot el que s'ha de tenir en compte abans de fer una sortida, tot i que com el sergent Esterlich lamenta, «el públic a qui no li calen consells ja se'ls sap, i als qui realment li fan falta, no estan interessats ni presenten atenció».
En tot cas, Esterlich ens detalla què és el més important a tenir en compte abans de llençar-nos a fer una ruta per la muntanya.
— Preparar la sortida i tenir un pla alternatiu. Sembla lògic però sovint passa que s'inicien excursions sense saber ben bé on anar i és en aquestes que el risc de perdre's o patir un accident és més elevat. A més, el pla alternatiu ens serà útil per si finalment la ruta inicial no es pot complir per qualsevol problema i així ja tenim una altra ruta que coneixem per substituir la inicial.
— Consultar la meteorologia, tant per si ha de fer bon temps com mal temps. «Hi ha cops que fas plans per anar a la plana de Lleida un mes d'agost i clarament t'estàs equivocant» subratlla el sergent.
— Equipar-se amb eines per orientar-se, ja siguin aplicacions per a mòbils o d'altres. Així sabrem per on passem, la dificultat de la ruta, etc. Recordeu sempre realitzar rutes d'acord amb el nivell que podeu assumir, i si aneu en grup és important «fixar la ruta en funció de la persona 'més dèbil' o amb menys experiència» remarcar Esterlich.
— Portar l'equipament correcte per a cada ocasió: vestuari adaptat al moment i lloc, avituallament per dur una correcta hidratació, el mòbil carregat al 100% i si és possible una bateria externa, i si es va en grup que tothom porti telèfon.
— Mantenir l'horari. Esterlich ens explica que quan planifiquem una sortida a la muntanya, l'hora d'arribada i de l'inici del descens és molt important perquè «no hàgim de córrer per si ens atrapa la nit o les tempestes de tarda».
Aquestes són les pinzellades bàsiques a tenir en compte per passar un dia a la muntanya amb seguretat, però com recorda el sergent, «tot això no t'eximeix de tenir un accident com torçar-se el turmell o qualsevol altra cosa. Si això passa, aquí estarem». Ventosa, per la seva part, vol recalcar un missatge a la ciutadania: «Tingueu precaució». Però per a qualsevol imprevist, els nostres guardians a les muntanyes ens ajudaran.