Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Els llibres en braille queden eclipsats per les noves tecnologies

La biblioteca de l'ONCE Tarragona compta amb més de 3.000 volums en braille | L'escriptora reusenca Coia Valls ha publicat un llibre sobre Louis Braille

Els llibres en braille són de grans dimensions i es divideixen en volums
Els llibres en braille són de grans dimensions i es divideixen en volums | Laia Riba

 

El sistema braille va revolucionar la lectura de les persones amb ceguesa i a les comarques tarragonines els usuaris hi tenen l'accés a partir de la seu de l'ONCE Tarragona o bé mitjançant el préstec per correu. Actualment la  lectura en braille ha quedat obsoleta davant dels sistemes sonors i el fàcil accés per internet. En aquesta línia la reusenca Coia Valls, ha escrit un llibre sobre Louis Braille, l'inventor del sistema de lectura per a cecs braille.  'Els Camins de llum' explica la història novel·lada del francès a partir del qual avui en dia moltes persones poden llegir.

'Els Camins de llum' un llibre sobre Louis Braille 

Gràcies a aquest sistema moltes persones amb dificultats en la visió tenen l'oportunitat de llegir o bé, reconèixer els números dels ascensors o els medicaments. En aquesta ocasió Coia Valls, escriptora i treballadora des de fa gairebé 40 anys amb persones sordes, va decidir escriure un llibre sobre la vida de Louis Braille. Aquest llibre es va publicar simultàniament, en català, castellà, sistema braille i en àudio digital. 

Conte infantil amb sistema braille
Conte infantil amb sistema braille | Laia Riba

 

Més de 3.000 volums en braille a Tarragona

Al Camp de Tarragona la principal biblioteca de llibres en sistema braille  es troba a la seu de l'ONCE de Tarragona, encara que moltes biblioteques municipals tenen un petit racó amb llibres o audiollibres. A la seu de Tarragona hi ha més de 3.000 volums d'un miler de llibres  amb el sistema braille. La responsable de la secció, Antònia Batalla, explica que «els usuaris que no es poden adreçar a la seu els hi facilitem l'accés enviant-los els llibres en préstec a les seves cases». D'altra banda, tots aquells usuaris que ho desitgin poden encarregar els llibres via internet.

El sistema sonor predomina al braille

Encara que el sistema braille és el més conegut, Antònia Batalla manifesta que  «el sistema sonor és el més utilitzat, no hi ha gaires usuaris de llibres en braille al Camp de Tarragona». El principal usuari d'aquest tipus de llibres són els infants en edat escolar, que els utilitzen per aprendre el sistema. Per aquest motiu a les biblioteques municipals principalment es troben contes o llibres infantils escrits amb braille. D'altra banda, normalment el professorat dels alumnes amb dificultats en la visió és el qui els porta llibres amb braille, per tant són pocs els infants que s'acosten a les biblioteques.

Secció de llibres i audiollibres per a persones cegues de la biblioteca Xavier Amorós de Reus
Secció de llibres i audiollibres per a persones cegues de la biblioteca Xavier Amorós de Reus | Laia Riba

 

Reus també disposa d’un centenar de llibres per a cecs

A la biblioteca municipal Xavier Amorós de Reus es poden trobar més de 100 llibres, audiollibres, revistes i contes amb aquest sistema. Per contra, aquest espai no rep gaires visites, ja que la majoria de persones utilitza el sistema de préstec via correu. D'altra banda, els reusencs  tenen l'accés al llibre de les festes majors de Reus  en sistema braille que el poden agafar en diversos punts de la ciutat com a l'Ajuntament de Reus, a la seu de l'ONCE de la ciutat o altres indrets.

Els audiollibres són el principal reclam en les biblioteques
Els audiollibres són el principal reclam en les biblioteques | Laia Riba

 

Les noves tecnologies s’imposen a la lectura

Generalment el sistema de lectura en braille queda eclipsat pel sistema sonor. Els audiollibres són la principal demanda de lectura a la seu de l'ONCE de Tarragona, confirma la responsable de la secció, Antònia Batalla. A més, amb les noves tecnologies les persones amb dificultats a la vista poden rebre els audiollibres directament als telèfons mòbils amb una aplicació específica.

Una de les causes del declivi dels llibres en braille és la seva  incomoditat en el moment de llegir-los.  Aquests llibres acostumen a ser molt grans i ocupar molts volums, per tant resulta dificultós llegir-los. Per tant, els usuaris prefereixen els audiollibres, ja que ocupen l'espai d'un disc i el seu accés és més fàcil a partir d'internet o telèfon mòbil.