Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Milers de persones s'han sumat a la gran manifestació d'aquest dissabte a Barcelona

En llibertat Ferran Jolis i Alexis Codina, dos dels CDR detinguts el 23-S

L'Audiència Nacional ja va alliberar la setmana passada tres arrestats més en l'operació Judes i només en queden dos a la presó

Façana de l'Audiència NAcional de Madrid
L'Audiència Nacional deix en llibertat sota fiança 2 dels CDR detinguts el 23 de setembre   | EFE

Ferran Jolis i Alexis Codina, dos dels CDR detinguts el 23 de setembre  passat en el marc de l'Operació Judes, ja han sortit de la presó de Soto del Real. L'Audiència Nacional va acordar aquest dijous la llibertat sota fiança de 5.000 euros  per a Jolis i, segons consta a la resolució judicial, es va valorar que no havia tingut «contacte material amb explosius».

A Codina se li ha imposat una fiança de 10.000 euros ja que encara que no tenia explosius al seu domicili sí s'hi van trobar «substàncies precursores».  Amdós han sortit poc abans de les nou de la nit d'aquest divendres 27 de desembre. La sala penal de l'Audiència Nacional ja va alliberar tres CDR la setmana passada -Xavier Duch, Eduard Garzón i Txevi Buïgas- i  queden a la presó Jordi Ros i Germinal Tomás.

L'operació Judes

L'operació Judes es va efectuar abans de la sentència del procés i es va saldar amb la detenció de nou persones –set de les quals van ingressar a presó-, acusades de pertinença a organització terrorista, estralls en grau de conspiració i fabricació i tinença d'explosius.

Segons la resolució judicial, l'Audiència Nacional ha valorat que Jolis forma part dels investigats que «no van tenir contacte material amb explosius tot i la seva participació en els fets». Per això li ha modificat la situació de presó incondicional, que ha pogut eludir pagant una fiança de 5.000 euros. En la mateixa resolució es recull que la fiscalia no es va oposar a la possibilitat de fixar aquesta fiança a l'empresonat.

Jolis haurà de comparèixer setmanalment als jutjats, té  prohibit sortir de l'Estat  sense autorització judicial, se li ha retirat el passaport i haurà de fixar un telèfon de contacte per poder ser localitzat, un domicili i designar una persona per rebre qualsevol tipus de comunicació judicial.

El membre del CDR de Santa Perpètua de Mogoda és un dels dos detinguts el 23 de setembre que van ser atesos per un advocat d'ofici. Va declarar tant davant de la Guàrdia Civil com a l'Audiència Nacional. A principis de desembre, el seu nou advocat va presentar una querella davant dels jutjats de Sabadell pel tracte rebut des de la detenció fins a l'empresonament, ja que considera que se li van vulnerar els drets  fonamentals.

La fiança més elevada fins ara

Pel que fa a Alexis Codina, la resolució de l'Audiència Nacional acordava aquest dijous  llibertat sota fiança de 10.000 euros, la més elevada fins ara. La resolució de l'Audiència Nacional estima parcialment el recurs presentat per la defensa de Codina i conclou que aquest no tenia explosius al seu domicili, sinó «precursors». «No existeix en l'escorcoll del domicili la substància termita, sinó precursors de la mateixa», diu la resolució. El sumari del cas situa Codina com un dels membres del «nucli productor» d'explosius.

Cap referència «a l'existència d'explosius»

Codina haurà de presentar-se setmanalment davant del jutjat o la comissaria dels Mossos més pròxima al seu domicili, no pot sortir del territori amb la retirada del passaport i haurà de comunicar el domicili on se'l pot localitzar. La sala penal ha constatat que  no han trobat en la pericial feta pels dos tècnics del Grup de Desactivació d'Explosius de la Guàrdia Civil de Barcelona cap referència «a l'existència d'explosius» entre les substàncies trobades al seu domicili, sinó «únicament de substàncies que degudament barrejades i seguint els corresponents procediments  tècnics podrien arribar a convertir-se en explosius».

La resolució sobre Codina també sembra dubtes sobre l'existència d'una «organització terrorista» formada pels set CDR detinguts en l'operació Judes. «El tribunal en aquest moment de resolució d'un recurs no pot emetre un judici definitiu suficientment fundat sobre la naturalesa terrorista o no dels fets, ni de l'existència d'una organització que s'hagués constituït ex novo/de nou», afirma la resolució de l'AN.

«Ni des del punt de vista de les seves finalitats, estructura, prèvies manifestacions delictives o grau de desenvolupament en la seva possible conformació", ha enumerat el tribunal. «Però existeixen llargues investigacions policials amb un ampli recorregut temporal que han posat sobre la taula una sèrie de material indiciari que ha de ser tingut en compte i analitzat», ha reconegut l'Audiència Nacional.

També et pot interessar...