El lligam d'Eduard Punset amb la Vilella Baixa i el Priorat, «la seva petita pàtria»

Punset hi va viure deu anys de joventut i confessava haver-s'hi comprat un nínxol per poder-hi reposar per sempre

Eduard Punset
El lligam d'Eduard Punset amb la Vilella Baixa i el Priorat, «la seva petita pàtria»| cedida

El matí d'aquest dimecres, 22 de maig, ha mort l'advocat, economista, polític i divulgador científic més carismàtic i entranyable del país, Eduard Punset. Amb 82 anys i després d'una llarga malaltia, el seu comiat ressonarà amb força arreu de l'Estat, però especialment en una petita població del Priorat: la Vilella Baixa.

Fill de metge, Punset va viure deu anys de joventut en el que ell mateix anomenava «la seva petita pàtria». Un contrast de senzillesa amb els seus llargs viatges d'exili, estudi i plaer per les grans ciutats i els grans públics d'arreu del món. Abans que el seu pare l'enviés a estudiar a Madrid, que s'afiliés al Partit Comunista i a les lluites clandestines que el van dur a exiliar-se a França, Suïssa i a acabar-se de formar a Londres, el jove Punset vivia entrevinyes, vestigis medievals i la calmada naturalesa ruralde la comarca tarragonina.

«No us oblido»

El record i lligam de Punset amb la seva estimada Vilella Baixa fou tan especial, que més enllà de visitar-la menys sovint del que voldria, confessava haver-se comprat un nínxol al cementiri de la localitat prioratenca, un espai de repòs amb vistes al poble, al riu i als cingles que volia que l'acompanyessin per sempre.

Tres anys enrere, en una trucada telefònica que Quim Masferrer va fer a Punset, en un capítol del Foraster, el vilellà d'adopció assegurava que l'epitafi que hi hauria escrit al seu nínxol seria «no us oblido»; una afirmació molt pròpia d'algú que també assegurava que «no està demostrat que m'hagi de morir», i que sigui on sigui, seguirà demostrant el seu optimisme i amor per la vida, sense oblidar-nos i sense que el puguem oblidar.

Més enllà de si finalment és enterrat a la població del Priorat o no, quedarà en la memòria de tots el seu amor per aquestes terres, on encara hi té família, i on de ben segur retran el seu millor homenatge a un dels seus.

Una família lligada a Salou

Tot i que el pare d'Eduard Punset, era originari de l'Alt Empordà, es traslladà de jove a la Vilella Baixa, on començà a treballar de metge rural, i on conegué la seva dona, vilellana d'arrel que morí de jove. Després de la Guerra Civil, el Doctor Eduard Punset Alegrí no abandonà les terres tarragonines, sinó que començà a treballar a Vila-seca i Salou, d'on ja no marxaria, exercint de metge durant més de 35 anys a la localitat.

Mentre que Punset es va veure implicat en les trifulgues de la clandestinitat i l'exili, dos dels seus germans van seguir vinculats a Salou, on un va seguir la professió mèdica del pare, mentre que l'altre en fou un destacat empresari de la restauració.


Comentaris

envia el comentari