Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Llits i quiròfans tancats als hospitals del territori, la tònica de cada estiu

Els sindicats es queixen de la reducció d’activitat mentre el Departament de Salut no facilita les dades exactes de tancaments, i parla dels reforços a les poblacions de costa

Urgències de l'Hospital Joan XXIII.
Urgències de l'Hospital Joan XXIII. | TarragonaDigital.com

 

Com ja és costum amb l’arribada de l’estiu disminueix l’activitat als centres hospitalaris i als centres d’atenció primària. La disminució de l’activitat, però, no sempre ve motivada per la voluntat dels pacients, sinó que és l’òrgan gestor, el Departament de Salut, qui fa una reducció del servei en funció de la previsió que fa de l’activitat. Com no podia ser d’altra manera aquest any també s’han tancat llits i quiròfans als dos grans hospitals del Camp de Tarragona. Per altra banda, però, el Departament ha reforçat els serveis a alguns pobles de costa on augmenta la població a l'estiu. Fem un balanç de com ha anat el juliol i com es preveu aquest agost.

Tancament de llits i quiròfans als hospitals de Tarragona

L’Hospital Joan XIII veu com cada vegada l’estiu s’allarga més. El tancament de llits i quiròfans afecta els mesos de juliol, agost i també setembre. En total, i de mitjana, aquest estiu s’han tancat una cinquantena de llits.  Algunes setmanes hi ha hagut alguna planta més oberta i en altres n’hi ha hagut més de tancades. Les dades es desprenen del document que la direcció del centre ha fet arribar als treballadors, ja que el Departament de Salut no ha volgut respondre a aquest mitjà sobre el tema.

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

Una de les àrees més afectades del Joan XXIII ha estat la Unitat de Conductes Additives, que ha parat per complet. Des del 15 de juny i fins a Santa Tecla, a meitats de setembre, no realitzarà activitat. Alguns treballadors ja s’han mostrat preocupats per aquesta aturada. Pediatria també compta amb 14 llits menys del que és habitual. Del dia 1 de juny i fins al 30 de setembre només hi ha disponibles 12 llits. Pel que fa als quiròfans durant l’estiu, i de mitjana, es mantenen entre quatre i sis sales quirúrgiques tancades.

A l’Hospital Sant Joan de Reus la cosa és similar. Del 23 de juny i fins al 30 de setembre l’àrea B1 es mantindrà tancada afectant a tots els llits que hi ha. La C1 també tancarà per complet del 23 de juny al 30 de setembre. En cada una d'aquestes hi pot haver uns 20 llits segons treballadors del centre. Medicina intensiva s’ha vist reduïda amb dos llits del 23 de juny al 16 de setembre. Altres serveis també han tancat l’activitat durant les tardes del mes d’agost. L’activitat quirúrgica també s’ha vist afectada pel tancament de quiròfans, sobretot a l’agost, quan només tres sales estan en operatiu. El Departament de Salut de la Generalitat tampoc ha volgut facilitar les dades referents a aquest centre.

Quiròfan de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona
Quiròfan de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | TarragonaDigital.com

 

Les úniques dades que facilita el Departament parlen de percentatges. Segons aquestes, poc més d’un 80% dels llits hospitalaris del Camp de Tarragona estan oberts durant els mesos de juliol, agost i setembre. Una xifra que es manté per sota de la mitja de tot Catalunya. La mitjana de llits en funcionament a Tarragona a l’estiu és d’un 84%, mentre que a tot Catalunya és del 90%.

Reforç de professionals sanitaris a les poblacions de costa

A l’inici de la temporada el Departament de Salut va comunicar que reforçava els serveis per la temporada d’estiu. L’increment es fa en funció dels mitjans posats a disposició en temporades estivals passades. En aquest sentit són només les àrees amb major interès turístic les que han vist reforçat el seu servei.  Segons el Departament de Salut hi ha 40 metges més en el total dels Centres d’Atenció primària del territori, 35 professionals d’infermeria de reforç i 25 auxiliars administratius més. Aquests professionals es concentren als centres de Gimbernat, Miami Platja, Calafell, Salou, Torredembarra, La Pineda, L’Hospitalet, Coma-ruga i El Vendrell.  Tots són municipis que augmenten la població durant l’estiu, amb la qual cosa té sentit i pot ser necessari aquest augment de professionals.

Falta de personal i contractes temporals, problemes endèmics de l’Hospital Joan XXIII

A l’estiu, amb les vacances dels professionals que treballen tot l’any, els centres han de fer planificació per poder quadrar les plantilles. Fonts del sindicat Metges de Catalunya de l’Hospital Joan XXIII critiquen que la planificació és dolenta i que acaba passant factura, sobretot a l’estiu. La Plataforma En Defensa de la Sanitat Pública a Tarragona recorda que aquest és el segon territori català amb més professionals amb contracte temporal. I assegura que alguns d’ells firmen contractes d’un mes, una setmana o fins i tot d’un dia.

Les urgències de l'Hospital Joan XXIII viuen també una situació de col·lapse.
Les urgències de l'Hospital Joan XXIII en una imatge d'arxiu | TarragonaDigital.com

 

Aquesta temporalitat dels contractes, un problema que es dóna tot l’any, provoca que molts metges i infermeres marxin. «A l’hivern hi ha places de metge que no es cobreixen. A l’estiu tenim aquest problema i li hem de sumar els professionals que són de vacances», denuncien Metges de Catalunya.

A urgències, on en alguns moments de l’estiu s’han viscut pics de feina, el problema és el mateix. «El personal d’urgències ha de fer sis o set guàrdies al mes ara a l’estiu per falta de personal», expliquen representants de Metges de Catalunya a aquest hospital. I afegeixen: «Alguns altres llocs de treball es supleixen tancant llits, és el cas del Sociosanitari Francolí, on hi ha 20 llits tancats».  

La Plataforma En Defensa de la Sanitat Pública diu que comparat amb altres anys el tancament i la baixada d’activitat ha estat la mateixa. I aprofiten per recordar que, si es mantingués l’activitat quirúrgica, es podrien disminuir les llistes d’espera. Així i tot, el Departament de Salut ha justificat en diverses ocasions que la gent que té cirurgies programades prefereixen deixar-les per passat l’estiu. Des de la plataforma, en canvi, insisteixen que és necessari.