YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Qui s'estalvia d'estar en una mesa electoral?

Sol·licitar el vot per correu no eximeix al ciutadà de formar part de la mesa electoral

Només existeixen sis causes considerades com a vàlides per no formar part de la mesa electoral
Només existeixen sis causes considerades com a vàlides per no formar part de la mesa electoral | CEDIDA

L'últim diumenge d'aquest mes, el pròxim 28 d'abril, se celebraran les eleccions generals quelcom que implica que començaran a arribar les cartes que notificaran a alguns ciutadans que són els escollits per formar part de la mesa electoral. Tot i que sol·licitar el vot per correu permet al ciutadà exercir el seu dret a vot si no es troba al lloc on està empadronat, no eximeix als ciutadans a formar part de la mesa.

Segons recull 'intereconomia', la llei especifica fins a sis casos considerats com a vàlids per no acudir a la mesa electoral. En primer lloc trobem a les persones que tinguin entre 65 i 70 anys, pateixin una discapacitat, amb condició de pensionista de capacitat permanent i aquells que tinguin una incapacitat temporal laboral. En aquest últim cas, hauran de presentar una baixa mèdica o, en el cas que es tracti d'una persona embarassada de sis mesos o amb baixa de maternitat. D'altra banda, tampoc en poden formar part els interns en un centre psiquiàtric o que formin part d'un orde religiós de clausura.

imatge arxiu urnes
Viatges i compromisos familiars inajornables també permeten no formar part d'una mesa electoral | CEDIDA

 

Lesions, malalties i responsabilitats familiars

Les persones que pateixin lesions, malalties físiques o psíquiques que els impedeixen exercir de membre de la mesa electoral. Així com, les persones que tinguin una intervenció quirúrgica o proves clíniques, de gran rellevància, el dia abans de les eleccions, al mateix dia o un dia després.

Certes responsabilitats familiars també permeten evitar estar en una mesa com: la condició de mare, sempre que siguin dins del període de lactància, fins que el nadó compleixi els nous mesos; tenir cura de menors de vuit anys o de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, per raons legals; tenir a càrrec un familiar, fins al segon grau de consanguinitat que per raons d'edat, accident o malaltia, no poden valdre's per si mateixos. 

Viatges i compromisos familiars

Aquest és el motiu pel qual la majoria dels ciutadans renuncien a la Junta Electoral. En aquest cas però, el BOE només contempla els esdeveniments familiars «d'especial rellevància que siguin inajornables». L'interessat però haurà de demostrar i acreditar la previsió de celebració de l'esdeveniment de caràcter inajornable o bé, demostrar les repercussions econòmiques que tindria si el suspengués.


Comentaris

envia el comentari