Qui s'estalvia d'estar en una mesa electoral?

Sol·licitar el vot per correu no eximeix al ciutadà de formar part de la mesa electoral

Només existeixen sis causes considerades com a vàlides per no formar part de la mesa electoral
Només existeixen sis causes considerades com a vàlides per no formar part de la mesa electoral | CEDIDA

L'últim diumenge d'aquest mes, el pròxim 28 d'abril, se celebraran les eleccions generals quelcom que implica que començaran a arribar les cartes que notificaran a alguns ciutadans que són els escollits per formar part de la mesa electoral. Tot i que sol·licitar el vot per correu permet al ciutadà exercir el seu dret a vot si no es troba al lloc on està empadronat, no eximeix als ciutadans a formar part de la mesa.

Segons recull 'intereconomia', la llei especifica fins a sis casos considerats com a vàlids per no acudir a la mesa electoral. En primer lloc trobem a les persones que tinguin entre 65 i 70 anys, pateixin una discapacitat, amb condició de pensionista de capacitat permanent i aquells que tinguin una incapacitat temporal laboral. En aquest últim cas, hauran de presentar una baixa mèdica o, en el cas que es tracti d'una persona embarassada de sis mesos o amb baixa de maternitat. D'altra banda, tampoc en poden formar part els interns en un centre psiquiàtric o que formin part d'un orde religiós de clausura.

imatge arxiu urnes
Viatges i compromisos familiars inajornables també permeten no formar part d'una mesa electoral | CEDIDA

 

Lesions, malalties i responsabilitats familiars

Les persones que pateixin lesions, malalties físiques o psíquiques que els impedeixen exercir de membre de la mesa electoral. Així com, les persones que tinguin una intervenció quirúrgica o proves clíniques, de gran rellevància, el dia abans de les eleccions, al mateix dia o un dia després.

Certes responsabilitats familiars també permeten evitar estar en una mesa com: la condició de mare, sempre que siguin dins del període de lactància, fins que el nadó compleixi els nous mesos; tenir cura de menors de vuit anys o de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, per raons legals; tenir a càrrec un familiar, fins al segon grau de consanguinitat que per raons d'edat, accident o malaltia, no poden valdre's per si mateixos. 

Viatges i compromisos familiars

Aquest és el motiu pel qual la majoria dels ciutadans renuncien a la Junta Electoral. En aquest cas però, el BOE només contempla els esdeveniments familiars «d'especial rellevància que siguin inajornables». L'interessat però haurà de demostrar i acreditar la previsió de celebració de l'esdeveniment de caràcter inajornable o bé, demostrar les repercussions econòmiques que tindria si el suspengués.


Comentaris

envia el comentari