Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una platja de Badalona plena de gent aquest dissabte, 2 de maig

Els llocs més segurs per banyar-se i no infectar-se de coronavirus

Les principals vies de transmissió del virus són la respiració, la tos i el contacte entre les persones
Una platja de Badalona plena de gent aquest dissabte, 2 de maig
Les piscines i l'aigua salada són els espais més segurs segons el Consell Superior d'Investigacions Científiques | Cedida

La infecció  per coronavirus per contacte amb l'aigua en activitats recreatives és «molt poc probable» segons un informe del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) elaborat a partir de la literatura científica disponible. La supervivència  del virus en l'aigua dels rius, llacs o gorgues d'aigua dolça i no tractada «és superior» i per tant aquests són els medis aquàtics «més desaconsellables» durant la pandèmia per la Covid-19.

Les piscines i l'aigua salada, els espais més segurs

Les piscines  i l'aigua salada són els espais més segurs. El principal focus d'infecció en aquests àmbits es genera quan hi ha «una pèrdua de les mesures recomanades en distanciament social».

Els factors que ajuden a la desinfecció

Els aerosols  generats en un balneari o en una instal·lació d'aigües medicinals tindran les mateixes característiques de desinfecció  que les aigües de bany d'aquestes instal·lacions. Quan l'ambient de les instal·lacions es manté a temperatures elevades, com és el cas de les saunes i els banys de vapor, s'espera que la supervivència  del virus es redueixi per l'alta temperatura.

La presència de la sal  al mar és un factor que «probablement contribueix a la disminució de la càrrega viral  i la seva inactivació» per analogia al que passa amb virus similars, indica l'informe. Pel que fa a la sorra, el CSIC afirma que l'acció conjunta de la sal de l'aigua de mar, la  radiació ultraviolada  solar i l'alta temperatura que pot experimentar la sorra afavoreixen que el virus resulti inactiu.

També fa èmfasi que qualsevol forma de desinfecció de la sorra de la platja ha de ser respectuosa amb el medi ambient  i no és recomanable desinfectar-la amb els procediments habituals per espais públics urbans.

Alerta amb el contacte entre les persones

L'estudi destaca que la principal via de transmissió del virus és la respiració, la tos  i el contacte  entre les persones. Per això considera que les aglomeracions  que hi pot haver a piscines i platges, així com els objectes utilitzats o tocats per diverses persones poden continuar essent mecanisme de contagi.