Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un vehicle passant per un dels punts negres de la xarxa viària de Tarragona, la rambla Francesc Macià

Les mesures de Tarragona contra la sinistralitat viària han reduït en mig punt el percentatge d'infraccions

L'equip de govern té com a objectiu arribar a les zero víctimes mortals i els zero ferits greus l'any 2050

Imatge d'un vehicle passant per un dels punts negres de la xarxa viària de Tarragona, la rambla Francesc Macià
L'equip de govern ha impulsat diferents actuacions per lluitar contra la sinistralitat viària a Tarragona | Àngel Ullate

2020 no ha començat bé, de cap de les maneres, a la ciutat de Tarragona. Cal destacar, per sostenir aquesta afirmació, la terrible explosió química d'IQOXE i la pèrdua de servei ferroviari. Això pel que fa a fets extraordinaris. Pel que fa al dia a dia, tampoc ha anat molt millor. N'apenes tres setmanes, quatre accidents i tres ferits a les vies tarragonines.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Davant aquest escenari de sinistralitat viària, els veïns es pregunten que fa l'administració local, l'Ajuntament de Tarragona, per a posar fre a aquesta situació? No és una pregunta menor, sobretot si es té present que la competència per vetllar per la seguretat viària en el tram urbà és de la Guàrdia Urbana, de la policia local Tarragonina.

L'equip de govern té com a objectiu arribar a les zero víctimes i els zero ferits greus l'any 2050.  Per aconseguir aquesta fita, el consistori ha impulsat un seguit de mesures i no totes, en contra de l'opinió que poden tenir alguns conductors, han consistit a multiplicar els radars per arreu de la ciutat.

Actuacions en punts «on s'ha detectat una reincidència d'atropellaments»

Tarragona ha apostat, en els darreres temps, per una progressiva implantació  d'elements reductors de velocitat, com ara passos de vianant elevats; coixí berlinès; esquenes d'ase; semàfors o bandes prefabricades. La rambla President Macià, un dels punts negres de la ciutat, va viure una actuació d'aquesta mena a meitats del mes de juliol de l'any passat.

Senyal de trànsit a la rambla Francesc Macià
L'equip de govern ha apostat per la limitació de la velocitat a diferents vies de Tarragona | Àngel Ullate

Tarragona també ha impulsat la instal·lació de diversos cinemòmetres que tenen una clara finalitat pedagògica. És a dir, segons informa el consistori,  «aconseguir que el conductor tingui la percepció real de la velocitat a la qual circula per adequar-la a la indicada a la via».

El paper de la Guàrdia Urbana

Ara bé, si les mesures més o menys pedagògiques, o més o menys practiques, no funcionen, o no n'hi ha prou,  l'administració es guarda una altra carta: la Guàrdia Urbana de Tarragona, la policia local tarragonina.

La Urbana té la competència de control i vigilància del trànsit en vies urbanes. En aquesta línia, el cos de seguretat tarragoní ha impulsat,  «per conciliar la convivència entre la mobilitat i la seguretat», un sistema de control del límit de velocitat.  La policia tarragonina aposta, com a criteri per triar els punts d'ubicació dels seus controls de velocitat, per les vies principals d'accés a la ciutat; l'accidentalitat de la via; i les queixes ciutadanes.

Així mateix, la Guàrdia Urbana procedeix a denunciar a tots els vehicles que superen els límits permesos, «calculant els marges tècnics i d'erros dels radars» i aposta per notificar les infraccions a l'acte, cercant un efecte «exemplaritzant de l'activitat preventiva de la policia».

La tasca de la Urbana té una traducció en xifres. En els darrers cinc anys ha disminuït en mig punt el percentatge de vehicles sancionats per part de la policia local tarragonina. Si l'any 2014, la Guàrdia Urbana va controlar 67.797 vehicles dels quals va denunciar 3.896 (el 5.7%),  l'any passat la xifra de vehicles controlats va ser de 60.744, sancionant a un total de 3.128 conductors, que representa el 5,1% dels vehicles que van passar per davant dels radars.