El llúpol de Prades ja s'està tractant per acabar-se convertint en la segona producció de Complot, la cervesa que l'empresa Damm produeix amb aquesta planta del Baix Camp. La companyia n'ha collit 1.250 quilos repartits en les vuit hectàrees cultivades a la vila de Prades per sis pagesos de la cooperativa del poble. El cultiu d'aquesta planta es duu a terme amb una estreta relació amb l'empresa cervesera, que va decidir apostar per potenciar els productes de proximitat per elaborar aquesta India Pale Ale.
Un projecte estratègic per a Prades
Aquesta varietat de cervesa, IPA, es caracteritza, principalment, pel seu contingut en llúpol, un tret que Damm ha decidit assumir a través dels cultius de Prades. Per aquest muncipi del Baix Camp, la inversió de l'empresa ha suposat poder diversificar l'agricultura del poble i donar noves oportunitats a la pagesiatal com explicava la seva alcaldessa, Lídia Bargas, en una entrevista a TarragonaDigital.
Cinc anys de trajectòria
Tot plegat va començar l'any 2014, quan es van fer les primeres proves per trobar el llúpol que més s'adeqüés a les necessitats de Damm i a les característiques del terreny de la zona. Arrenca, de fet, en comprovar que el llúpol ja creixia de manera salvatge a Prades i, per tant, es va estudiar quina varietat era la més adient per cultivar de manera controlada i amb finalitats productives.
L'any passat se'n va recollir la primera collita, que va servir per envasar la primera ramesa de Complot, l'IPA de Damm amb llúpol de Prades. Des de l'empresa s'explica que no se'n vol fer una producció gaire àmplia, sinó que està pensat per vendre com una cervesa més exclusiva i no tant per a un consum habitual.
L'agricultura de Prades més enllà de la patata
El llúpol ha arribat, a Prades, per fer la mateixa funció que la poma: diversificar l'agricultura local. La patata de Prades ja compta amb una reputació i comercialització estables, però la falta de relleu generacional al camp va fer saltar les alarmes. Per posar-hi remei, s'han trobat alternatives al cultiu exclusiu de la patata que requereixin una feina menys física i feixuga al camp amb la idea que serveixi per oferir alternatives al jovent del poble o per cridar productors agrícoles de fora vila.