Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una persona agafant un mòbil i un cercle amb el cartell de la Seguretat Social

L'SMS de la Seguretat Social que no has de creure: volen robar-te

Desconfia si reps un SMS que suplanta la Seguretat Social

Per poc que et descuidis, pots caure a les xarxes dels estafadors perquè, avui dia, els fraus a la Xarxa estan proliferant cada cop més. Malauradament, els ciutadans de vegades entren sense voler al joc d'aquests estafadors que els ho volen treure tot.

A causa d'aquesta problemàtica, cada cert temps la Guàrdia Civil envia missatges d'alerta perquè no siguis víctima d'aquest tipus de delictes, que són diversos i de vegades difícils de detectar. Ara bé, per evitar aquest mal tràngol, la Benemèrita s'ha posat a treballar de valent.

L'últim dels missatges que ha publicat a la Xarxa és un que ha difós a través del seu compte oficial de Twitter. Estem parlant de l'avís d'una campanya de 'smishing' en què suplanten de manera clara la Seguretat Social.

L'SMS que no has de creure si no vols que et robin els diners

Sol·liciten actualitzar la targeta sanitària mitjançant un enllaç i la Guàrdia Civil et demana que no t'ho creguis. «Un formulari sol·licita dades personals per robar-les i utilitzar-les de forma fraudulenta», diu el tuit.

Els ciberdelinqüents volen robar-te totes les teves dades sensibles per fer-les servir després amb fins fraudulents. El 'smishing' està molt estès als nostres dies i és una variant del 'phishing'.

Envien un SMS al telèfon mòbil amb un missatge certament impactant i sol tenir a veure amb assumptes econòmics. Sobre el cas que ha alertat la Guàrdia Civil, els estafadors fan el que sigui per aconseguir les dades de la targeta sanitària de la víctima.

El modus operandi és incloure un enllaç a l'SMS on et requereixen que cliquis per emprendre el tràmit esmentat. Si entrem a l'enllaç, ens conduiran a un web maliciós. Dins d'aquest, veiem un formulari on es demana el cognom, nom, data de naixement i correu electrònic.

Els estafadors usen el 'smishing' per treure-t'ho tot

Quan aquest ciberdelinqüent obté aquesta informació, la víctima està perduda: totes aquestes dades poden ser utilitzades pels estafadors per implementar atacs concrets en detriment de la víctima.

En cas de rebre aquest missatge o un de molt semblant al citat a l'article, no cliquis a l'enllaç ni donis les teves dades: esborrar l'SMS ràpidament. A més, no oblidis bloquejar el remitent de forma immediata.

Si has tingut la mala sort de punxar a l'enllaç i omplir el formulari en qüestió, has de seguir les recomanacions següents. Són necessàries per intentar minimitzar el mal que et poden fer els ciberdelinqüents a curt o mitjà termini.

Vista exterior d'unes oficines de la Seguretat Social
Els delinqüents suplanten la identitat de la Seguretat Social per intentar estafar-te. | Seguridad Social

Els consells que has de seguir si caus en la trampa dels estafadors

Fes una recopilació del frau, per si haguessis de denunciar-ho davant de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Als mesos posteriors, has de cometre l''egosurfing' i recopilar les dades que hagin pogut publicar a Internet sobre la teva persona. Si necessites que aquests ho eliminin, pots acollir-te al dret a l'oblit i fer servir eines per fer cerques avançades, per exemple, Google Dorks.

Per si no n'hi hagués prou, has de controlar totalment el teu correu electrònic o aquells comptes dels quals hagis donat dades concretes al formulari per evitar atacs de 'phishing'. A més, tens l'opció de demanar ajuda a la Seguretat Social per contrastar tota la informació.

En resum, no t'has de fiar gens d'aquest tipus de SMS, que poden ser clarament perjudicials per a la teva existència. Un cop els estafadors obtinguin les teves dades, són capaços de treure-t'ho tot.