Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un espectacle de flamenc del Tablao Flamenco Cordobés de Barcelona

Els locals d'espectacles de ball flamenc de Barcelona perillen: A punt de tancar definitivament

La crisi del coronavirus ha provocat que no hagin obert les portes des del 14 de març

Imatge d'un espectacle de flamenc del Tablao Flamenco Cordobés de Barcelona
Imatge d'un espectacle de flamenc del Tablao Flamenco Cordobés de Barcelona | Tablao Flamenco Cordobés

Els locals que ofereixen espectacles de ball flamenc a Barcelona pateixen una greu situació a causa de la crisi del coronavirus que pot acabar amb el seu tancament. Crónica Global exposa la situació de molts d'aquests establiments, que tenen la persiana baixada des del passat 14 de març i desconeixen quan podran tornar a obrir. 

Els principals locals de Barcelona d'aquest sector -el Tablao Flamenco Cordobés, Los Tarantos i el Tabalo de Carmen- s'han unit mitjançant la plataforma 'Tablaos Emblemáticos' per demanar ajuda a les administracions públiques i reivindicar que es tracta de cultura i no un simple entreteniment.

Actualment, els locals no es poden permetre obrir les portes. La restricció de l'aforament és un dels grans obstacles, com també la distància mínima de seguretat d'1,5 metres. «El meu tablao és un dels grans de Barcelona però, amb les mesures imposades, hauríem de tenir menys de la meitat dels artistes normals i un aforament del voltant de 60 persones, és inviable l'obertura», indica Mimo Agüero, copropietària i directora del Tablao de Carmen al citat mitjà.

La manca de turisme internacional també és un factor molt important. «No podem funcionar, no només per les mesures de seguretat, sinó també perquè els nostres majors clients, que són els estrangers, aquest any no han trepitjat Barcelona», explica Agüero.

Reclamen el patrimoni cultural del flamenc

L'objectiu de la plataforma 'Tablaos Emblemáticos' és reclamar el patrimoni cultural d'aquest espectacle. La copropietària del Tablao Flamenco Cordobés, Maria Rosa Pérez, assenyala que «quan es parla de cultural, s'obliden del flamenc, perquè som un sector que mai hem necessitat cap subvenció, però això no implica que s'hagi de tenir en compte el valor que som cultura i que som un producte cultural que produeix èxit econòmic».

D'altra banda, lamenten que es confon el flamenc amb l'oci nocturn i asseguren que això no és així. «Es pensen que és anar de festa veure flamenc, però nosaltres tenim un horari de sis de la tarda fins a la mitjanit, no som oci nocturn», recorda Agüero.

Per aquest motiu, reclamen al govern espanyol mesures com el manteniment dels ERTO, la bonificació del 100% de les quotes de la Seguretat Social per als treballadors en ERTE i mesures per la reducció del preu de les entrades dels espectacles. A més, demanen al govern català aconseguir la recuperació de la seva activitat habitual mitjançant la cessió gratuïta d'espais públics a l'aire lliure o l'esponsorització d'un festival.