L'Alquímia i la floristeria Anita a la plaça del Mercadal, la cafeteria Pi del Cugat a la plaça de la Llibertat, al seu costat la pastisseria Soler Pont, l'emblemàtic bar Diporto o la sastreria Queralt que recentment va anunciar que deia adéu. Tots aquests històrics comerços de la ciutat de Reus tenen ara una història en comú: han tancat, han estat comprats per franquícies o tenen nous propietaris, sovint orientals.
Aquesta és la real i trista història d'alguns dels locals històrics on els reusencs han passat hores i hores, sigui prenent alguna cosa o comprant on probablement els seus avis ja ho havien fet abans. El recent tancament de mítics negocis de la ciutat ha deixat més d'una llagrimeta als ulls d'aquells reusencs, que ara estan veient com la tradició del petit comerç, el de sempre, a la capital del Baix Camp a poc a poc es va reduint.
El Cugat sota la gerència oriental
Un dels darrers exemples és el de la mítica cafeteria Pi del Cugat, a la plaça de la Llibertat. Un local que ha estat durant anys un establiment de referència a la ciutat, convertint-se en un bar històric per a la ciutadania reusenca i que ara és gestionat per una família de nacionalitat xinesa, concretament els propietaris del basar que hi ha just al costat. Fins i tot es pot trobar a Internet una pàgina web sobre el local en xinès. L'oferta gastronòmica però de moment no s'ha adaptat als nous propietaris i segueixen servint plats occidentals.
Francesca Moncosí, clienta habitual del Cugat, explica a TarragonaDigital que «el tracte és diferent, abans parlaves amb els cambrers i ara només et serveixen». En una taula amb les seves amigues afegeix «seguim venint aquí per la nostàlgia del que era abans, i perquè ens queda prop de casa».
Com aquest establiment es troben diversos exemples a Reus on la regència del local la porten persones de nacionalitat oriental. El mateix va succeir fa anys en un bar també mític del carrer de Mare Molas, el Punt de Trobada, el qual ja fa anys que el porta una família xinesa. O el Fums, davant de l'Institut Vila-Seca, on el seu propietari li va vendre el negoci a una altra família xinesa.
Les franquícies s'empoderen a Reus
Les franquícies també han aterrat als locals històrics de Reus amb l'objectiu de donar-los un aire nou. La petita botiga Alquímia a la plaça del Mercadal que venia tota mena de productes de complements i, al seu costat, el local de la tradicional floristeria Anita ara s'han convertit en una de les principals botigues de tecnologia i telefonia de la ciutat, la franquícia xinesa Xiaomi.
La pastisseria Soler Pont agafa pols
Just al costat de la cafeteria Pi del Cugat una de les pastisseries de referència i històriques a Reus, la confiteria Soler Pont, va tancar portes l'octubre del 2015 per cedir el local a una franquícia, Costa Rica, la qual va mantenir l'activitat de dolços tot i que a anys llum de la proximitat i la qualitat que oferia la mítica pastisseria. Ara, quatre anys després, aquest establiment va abaixar la persiana fa poques setmanes, amb deutes pendents i deixant aquest local històric sense cap activitat.
Just davant, hi havia el mític bar Diporto on preparaven tapes molt diverses, plats combinats, i plats tradicionals i també va abaixar la persiana ara farà un any. Després de 45 anys d'història ara és l'espai d'una franquícia de pastisseries que va obrir el seu primer establiment a Reus i que ha deixat enrere les patates braves, els seitons i els 'callos'.
Locals històrics que ara s'acomiaden de la ciutat
Però probablement el tancament que més han entristit a la ciutadania reusenca ha estat el de la sastreria Queralt, una de les botigues més emblemàtiques de la ciutat que amb més de 100 anys d'història ara s'ha vist en l'obligació de tancar per la falta de relleu generacional. Un altre mític comerç que abaixa la persiana a Reus i que amplia la negra llista de locals amb moltes històries i vivències darrere seu que l'actualitat i el nou comerç els ha vençut.