Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà de dues infermeres atenent una pacient de Covid-19 ingressada al servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Verge de la Cinta

La científica que podria acabar amb el coronavirus és espanyola i posa data: 2022

La investigadora Lorena Sánchez treballa a Bèlgica en el desenvolupament d'una vacuna contra la Covid-19

Lorena Sánchez és una investigadora i científica espanyola que està treballant en el desenvolupament d'una vacuna contra el coronavirus a l'Institut Rega, a Lovaina (Bèlgica). Aquest laboratori està liderat pel professor Johan Neyts i pel doctor Kai Dallmeier, cap del grup de vacunes. La científica espanyola ha concedit una entrevista al 'Diari AS' per parlar d'aquest nou projecte i l'actualitat al voltant de les vacunes existents en el panorama mundial.

Preguntada per l'elaboració d'aquesta nova vacuna que s'està elaborant a Bèlgica, Lorena Sánchez explica que «consisteix que utilitzem la vacuna ja existent de la febre groga per introduir en el genoma d'aquesta vacuna l'antigen que es necessita per adquirir immunitat contra la Covid-19. En aquest cas, l'espina del SARS-CoV-2. D'aquesta manera, generem una vacuna que, al mateix temps, protegeix contra la febre groga i contra la Covid-19, el que s'anomena una vacuna dual», confessa.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Podrem aconseguir la immunitat completa?

Sobre si la immunitat total és una de les metes d'aquest projecte, la científica  explica que «portem ja molt de temps utilitzant la vacuna de la febre groga com a vector per generar altres vacunes. És una vacuna que amb una sola dosi protegeix de per vida. Per això, esperem que aquesta característica tan bona que té es transfereixi a aquesta nova vacuna  modificada en la qual estem treballant. Esperem poder aconseguir-ho, però primer cal demostrar-ho. Per ara, hem fet tots els experiments preclínics en animals i estem produint els lots que es requereixen per als assajos clínics, juntament amb una companyia holandesa», assenyala la investigadora espanyola.

Lorena Sánchez confessa que «encara no hem començat els assajos clínics, però està planejat que la vacuna es pugui repartir o emmagatzemar entre 2 i 8 ºC, el que facilitaria la logística a l'hora de distribuir-la. Pel que fa al nombre de dosis, esperem que sigui possible amb una dosi, com és el cas de la vacuna vector». La científica espanyola confia que la vacuna estigui a punt a finals d'aquest any: «Al voltant de tardor començarem els assajos de fase clínica (en humans) i, si tot va bé, amb la producció de la vacuna. Si els resultats són favorables, el pla és que pogués estar al mercat el 2022».

«Si aparegués alguna variant, nosaltres podem adaptar molt ràpidament»

Qüestionada sobre si estan tenint en compte les noves variants sorgides en els últims temps, Lorena assegura que «el nostre sistema és superflexible. Si aparegués alguna variant, nosaltres podem adaptar molt ràpidament. Preocupa, però s'adaptaria ràpidament. Intentem seguir què passa amb les reinfeccions per, si fos necessari, millorar o modificar el que requerís la vacuna».

A la pregunta del milió, de si la vacuna podrà algun dia amb la pandèmia, Lorena opina que «és bastant aviat per saber-ho perquè no se sap si les que estan en ús impedeixen la transmissió o el contagi entre persones. És molt important seguir mantenint les mesures de seguretat perquè també crec que hi ha una mica de confusió: hi ha gent que es creu que per haver-se vacunat ja no cal tenir aquesta precaució».

Finalment, la investigadora espanyola conclou fent un repàs a la situació al seu país de residència, Bèlgica: «De moment està bastant controlada, però també estem travessant la tercera onada. Aquí tot treball que es pot realitzar des de casa és obligatori fer-lo des de casa. A més, les persones que estem involucrades contra la Covid-19 podem anar a treballar, però només a fer experiments; la resta és tot teletreball. Els col·legis i guarderies segueixen oberts».