Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Torna la il·lusió de la loteria de Nadal a Tarragona

L'any 2017 es va vendre a la demarcació de Tarragona un dècim d'un segon premi i diversos del cinquè premi

La gent fent cua a les portes de La Pastoreta a Reus
La gent fent cua a les portes de La Pastoreta a Reus | Àngel Ullate

 

La il·lusió de la loteria de Nadal torna als carrers dels municipis de Tarragona. És molt estrany que ningú tingui a les seves mans un número pel tradicional sorteig del 22 de desembre. Sigui en forma de dècim o de papereta que una associació o entitat hagi fet per participar en el sorteig nadalenc. Un esdeveniment que cadascú té la seva superstició, anar a comprar el número en un lloc sigui perquè en una administració hagin tocat alguns premis o que acabi amb un número especial per aquella persona. Sigui el que sigui, any rere any es van formant llargues cues per aconseguir un dècim de les administracions més reconegudes del territori.

El 'Gordo' no ha caigut mai a Tarragona

De les cinquanta províncies que hi ha a tot l'Estat, només en tres no ha caigut mai el 'Gordo' de la Loteria de Nadal: Tarragona, Àvila i Zamora. El cas més sonat és el del nostre territori, ja que és la número 18 pel que fa a població i la 23 en nombre d'administracions de loteria Així doncs, amb més de 200 anys que es fa aquest sorteig,  cap població de la demarcació de Tarragona està entre els 207 municipis on s'ha venut el primer premi fins ara.

El 'Gordo' no ha tocat mai a la demarcació de Tarragona
El 'Gordo' no ha tocat mai a la demarcació de Tarragona | Laia Solanellas

 

La Pastoreta, una de les administracions amb més tradició

Si parlem de l’administració número 6 de Reus, segur que no és coneguda per gairebé ningú, en canvi, si els esmentem  La Pastoreta, tothom la té ubicada i és un dels llocs de peregrinació  d’aquells que volen un número d’aquesta administració de loteria.

L'Òscar Bausà és el propietari d'aquesta administració de loteria reusenca i, segons ha explicat a aquest mitjà, «després de l'any passat amb una venda de loteria bastant fluixa, sembla que les coses vagin millor. La gent ha recuperat la il·lusió per jugar a la loteria». Les cues que hi ha en aquest establiment són diàries i, cada dia que passa, la gent s'espera més estona per obtenir un dècim de La Pastoreta.

Ara fa nou anys que no cau un gran premi de la Loteria de Nadal, però, el darrer cop que va tocar un premi va ser un quart el 22 de desembre de l'any 2009. «Vàrem repartir 35,5 milions d'euros l'última vegada», explica Òscar Bausà. Tot i no haver repartit més premis del sorteig de Nadal els darrers anys, la gent segueix buscant la sort, però com diu el propietari de La Pastoreta «la sort és de qui la troba, no qui la busca».

L'administració número 6 de Reus és una de les més famoses del territori
L'administració número 6 de Reus és una de les més famoses del territori | Àngel Ullate

 

Cal Pantxo va viure un dels episodis anecdòtics de l'any 2017

L'administració de loteria Cal Pantxo de Tarragona va repartir sort a moltes persones durant unes hores, però l'alegria va durar poca estona. Concretament fins quan els van informar que no van ser 21 dècims del 51.244 que es van vendre en l'administració, sinó que només en va ser un.

D'altra banda, els cinquens premis van ser protagonistes a la demarcació de Tarragona. Un parell de dècims del 58808 van ser premiats a Tortosa i Salou. Mentre que un altre cinquè premi, el 03278 va caure a Miami Platja. Tots aquests van ser venuts per màquina.

Finalment, el 22253 va estar repartit arreu de Catalunya. L'administració número 12 de Tarragona, 'La Campana', va vendre set bitllets d'aquest número, premi que va ascendir als 42.000 euros. D'aquest número també se'n van vendre un parell al barri de Campclar de Tarragona i a la Pineda. 

Han venut 21 dècims.
Cal Pantxo va vendre un dècim del segon premi. | Josep M. Llauradó

 

Números de la sort o dates assenyalades, el més demanat

La loteria de Nadal surt a la venda el mes de juliol i fins al desembre,  totes les administracions venen il·lusió en forma de paper  durant cinc mesos per participar en aquesta tradició que és el sorteig nadalenc que fa Loterias y Apuestas del Estado. En aquest sentit, hi ha molta gent que,  durant l’any, no compra un dècim de loteria setmanal, però, quan arriba aquesta, sigui un dècim sigui una participació que li ha venut el veí, té un número pel simple fet de «i si toca?».

D'altra banda, hi ha tots aquells que tenen les seves obsessions amb algun número que hagi de sortir en el dècim. El propietari de La Pastoreta explica que el més demanat aquest any són els acabats amb el 18. «Les dues últimes xifres de l'any acostumen a ser les més demanades, perquè són dates assenyalades d'una data de naixement, boda o defunció», argumenta Bausà. A més, els més demanats any rere any són els que acaben amb 7, seguidament del 5. També hi ha casos molt estranys de gent que han vist un número en un somni i el van a comprar a l'administració.

Les administracions més simbòliques de Tarragona

L'administració de loteria de La Pastoreta de Reus és una de les més clàssiques i més reconegudes del territori, però no és l'única que la gent fa cua per aconseguir un número. A la ciutat de Tarragona una de les administracions que té més nom és la número 1, situada a la Rambla Nova tarragonina, així com la loteria La Catedral, ubicada a la Baixada Misericòrdia de la ciutat.

D'altra banda, una de les més conegudes al territori, concretament, a l'Alt Camp és l'administració número 1 de Valls, al carrer La Cort del municipi.  En aquesta, la gent va a la recerca dels dècims de la loteria per passar la butlleta per damunt de la bruixa que hi ha situada a la porta de l'establiment.

A Valls passen els dècims per la bruixa situada a l'administració número 1 de Valls
A Valls passen els dècims per la bruixa situada a l'administració número 1 de Valls | Júlia Giribets