Dues grosses de Nadal consecutives han disparat la venda de loteria a Reus. Especialment a l'administració de la Pastoreta, que va vendre el de l'any passat. Òscar Bausà, el seu administrador, qualifica aquest 2021 com «un any històric».
De fet apunta que han superat el volum de vendes de l'any 2014, que fins ara havia sigut el millor any de l'administració. «Enguany s'ha superat bastant per damunt», afirma. Un dels sectors principals on més han crescut és el de la venda per internet.
Després de vendre la grossa de l'any passat, els ha fer arribar arreu de la península Ibèrica. A través d'internet en concret calcula que han facturat tres vegades més del que van fer-ho el 2020. En general, explica, «l'any passat era una mica trist» i per tant, en comparació amb el 2020, el 2021 ha sigut especialment positiu.
Apunta que «la loteria es reparteix molt a bars i restaurants, i els pobres tenien uns horaris i ara obrien i tancaven...». Enguany, «la loteria de Nadal ha funcionat bé, i nosaltres hem estat per sobre de la mitjana». Les dades del sector, exposa, indiquen un augment de vendes d'entre el 15% i el 20% respecte al 2020; a la Pastoreta aquesta xifra s'ha situat entre el 35% i el 40%.
«Qualsevol administració que dona un premi, sobretot d'aquest calibre, sempre en recull els resultats l'any següent», explica. Tant Reus en concret com a la regió de Tarragona «ja ens vam treure l'espineta dos anys seguits». «No hi ha dos sense tres», afegeix.
De fet, «vendre i tenir més números diferents, estadísticament et dona més possibilitats de donar un bon premi». En el seu cas, per l'administració de la Pastoreta hi han passat uns 5.000 números diferents entre els que tenen consignats i els que treuen per terminal. Pel que fa a la distribució, n'han sortit uns 100.000, que fa que tinguin un 5% de possibilitats de donar «un premi important; altres anys estàvem per sobre del 3%», compara.
«A Teixidó ha sigut una bogeria»
Bona part d'aquest augment ha vingut arran de la grossa que l'any va tocar a Indústries Teixidó. En aquesta empresa en concret «ha sigut una bogeria», admet Bausà. L'any passat s'hi va desfermar l'eufòria, i les imatges d'alegria i celebració van ocupar la fàbrica bona part de la jornada.
Un any després que toqués al Cachirulo, les històries curioses i estadísticament poc probables van omplir els mitjans i els carrers del poble. L'empresa venia d'haver fet un ERTO, i per a molts treballadors la loteria va ser la millor alenada d'aire fresc que podien esperar. Tal com ja deien ara fa un any, «tapar forats» es va convertir en una de les primeres finalitats del premi.
Ara, però, membres de la plantilla admeten que s'han vist canvis de cotxe i despeses més grosses. En alguns casos ja era el segon any consecutiu que els tocava, i segueixen confiant-hi. Enguany han esgotat tres números sencers entre la plantilla, però no s'han quedat aquí.
També han esgotat els números que la Pastoreta ven a una pastisseria pròxima a la fàbrica, un bar de Riudecols i la Cooperativa Agrícola. «Han esgotat tot el que hi havia al voltant», explica. A més, a escala particular, «hi ha hagut molts treballadors que han agafat números i els han repartit».
No és l'únic precedent que ha fet créixer les vendes de loteria. El mateix ha passat, dos anys després de la seva grossa, al Cachirulo. El centre aragonès de Reus va penjar el cartell de loteria esgotada a principis d'octubre.
Després de l'increment de vendes del 2020, «enguany ens vam organitzar més, per dir-ho d'alguna manera», explica Josep Allueva, president de l'entitat. «Com que va tocar fa dos anys, hi havia força demanda i es va esgotar ràpidament», explica. Tant a la Pastoreta com al Cachirulo seguiran atentament el sorteig d'aquest dimecres esperant que, de nou, la sort els somrigui.