Envase de gazpacho Alvalle

Retiren del mercat lots de gaspatxo Alvalle contaminats

Alvalle localitza una substància tòxica en tres dels seus gaspatxos

El món de l'alimentació torna a estar en risc després de l'últim comunicat de l'empresa Alvalle. Per a molts, es tracta de la millor marca de gaspatxo del país i ara han anunciat la retirada d'alguns dels seus lots després d'haver detectat una substància tòxica.

Ho ha denunciat FACUA i ha afirmat que diversos lots de gaspatxo estarien afectats per òxid d'etilè, el compost orgànic que ha donat molts mals de cap a Nestlé aquest estiu. Pepsico, empresa a la qual pertany Alvalle, ja ha començat a localitzar els productes afectats.

Alvalle ha publicat un comunicat a la seva pàgina web i ha detallat quins són els lots afectats. Al mateix temps, asseguren estar treballant amb les autoritats sanitàries per retirar-los del mercat. «Estem treballant en estreta col·laboració per assegurar la màxima eficàcia i recuperar-los tots», detallen.

Alvalle retira els gaspatxos contaminats

El fabricant de la marca més famosa de gaspatxos a Espanya està treballant per localitzar tots els lots afectats per òxid d'elitè. Un component químic detectat mitjançant un control rutinari que estava per sobre dels «nivells establerts per la legislació».

Concretament, es tracta dels lots L1236 i L1244 de Gaspatxo Gourmet i el lot L5243 del Gaspatxo Remolatxa. En el comunicat, l'empresa assegura que «afecta la caiena del Gaspatxo Gourmet i el pebre blanc del Gaspatxo Remolatxa». Tots aquests lots tenen la data de caducitat fixada al novembre de 2021.

A més, la companyia fa una crida als consumidors que hagin adquirit aquests productes perquè es posin en contacte amb l'empresa. Per la seva banda, FACUA aconsella que aquells que els hagin comprat tornin a l'establiment d'origen per retornar-los. 

Per descomptat, desaconsellen el seu consum a causa de la perillosa composició química.

Els perills de l'òxid d'etilè

L'òxid d'etilè és un plaguicida prohibit a la Unió Europea des dels anys 90. Es tracta d'una substància catalogada com cancerígena, mutagènica i tòxica. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) informa que es tracta d'una «substància activa en productes fitosanitaris», d'ús prohibit a Espanya.

Malgrat la seva prohibició, no és la primera vegada que es detecta en diversos aliments que es comercialitzen. L'estiu passat, Nestlé va haver de retirar del mercat diversos gelats que tenien aquest component. 

D'altres marques com Mars, productes com les barretes i càpsules de Decathlon o gelats del superpermercat Carrefour també s'han vist afectats algun cop per òxid d'elitè. 

En el darrer cas, 29 tipus de gelats van ser retirats del mercat encara que la quantitat d'òxid que presentaven era molt baixa. El seu consum no és aconsellable i qualsevol producte afectat s'ha de retirar, a més d'informar els consumidors.

Denuncien la poca transparència del Ministeri de Consum

En aquest sentit, FACUA denuncia la poca transparència  d'AESAN i assegura que l'organisme pendent del Ministeri de Consum no compleix amb el que estableix. Expliquen que la llista dels productes afectats fa mesos que no s'actualitza i que només mencionen les empreses Mars i Nestlé. 

«Ara, l'AESAN sí que ha inclòs l'alerta d'Alvalle al seu apartat dedicat a l'òxid d'etilè», expliquen. «Les càpsules i barretes venudes per Decathlon, però, no apareixen a la xarxa d'alertes», denuncien des de FACUA.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) també ha fet ressò d'aquesta alerta i ho ha publicat al seu web per fer-ne divulgació. A més, agraeixen la seva transparència d'Alvalle després d'informar els consumidors dels lots afectats, així com de les vies de contacte.

En definitiva, una professionalitat que no van tenir la resta d'empreses afectades l'estiu passat. Només van procedir a la retirada del producte de les botigues «sense l'oportunitat de retornar-los».