IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Madrid i Catalunya: Les dues comunitats on la desescalada es pot retardar

La xifra de contagis i morts en aquests territoris pot retardar la presa de mesures per sortir del confinament

Imatge del centre de Barcelona buit pel confinament del coronavirus
Madrid i Catalunya se situen a la cua de les comunitats autònomes per aplicar el pla de desescalada | EFE

Si alguna cosa va quedar clara després de la presentació del pla de desescalada del govern espanyol és que caldria estar molt pendents de les notícies per anar sabent nous detalls. Per exemple, es va avançar que l'avanç en les 4 fases de desconfinament seria escalonat per territoris i ara s'acaba de conèixer que dues comunitats parteixen d'una pitjor situació.

Es tracta de Madrid i Catalunya, i ho ha fet oficial el director del Centre de Coordinació d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón: «Les que major transmissió han tingut són Madrid i Catalunya, i per tant el seu punt de partida és una mica més complicat». Per això, diu, és molt probable que s'endarrereixi una mica més la presa de mesures en aquestes comunitats.

Simón ha reconegut que les dades de nous casos i morts en les últimes 24 hores són molt encoratjadores i avalen l'estratègia del govern de començar a poc a poc l'alleujament de les mesures de confinament en què, no obstant això i segons les dades conegudes fins avui, comunitats com Madrid i Catalunya estarien a la cua.

Això no vol dir que siguin les últimes a sortir. «Tot dependrà de l'evolució de la pandèmia en aquests llocs», recorda Simón, però sí vol dir que aquestes dues comunitats parteixen en desavantatge respecte de la resta i que presumiblement veuran retardades les primeres mesures de sortida del confinament que es començaran a aplicar ja en altres zones.

Una cosa que ha remarcat Simón és que l'evolució de l'epidèmia està sent molt desigual a tot el territori. «La meitat dels nous casos s'agrupen en dues úniques comunitats autònomes, Madrid i Catalunya, i sabem que hi ha vuit comunitats amb una situació molt favorable». Les Illes Canàries, Balears i Andalusia es troben al capdavant.

A Madrid, les xifres no són molt encoratjadores. En les últimes hores la comunitat ha triplicat el nombre de contagiats, que torna als nivells de mitjans d'abril, i el govern serà molt caut a l'hora d'anar traient a aquesta regió de la quarantena.

A Catalunya l'evolució de les xifres de contagis i morts tampoc és la desitjada, però en aquest territori se suma la dificultat que les dades s'ofereixen per zones hospitalàries i no per províncies. Això fa difícil saber quines províncies catalanes podran sortir primer.

El govern confirma les franges horàries

El que sí que ha avançat el Govern amb seguretat és que hi haurà franges horàries per sortir, una opció que s'estudiava aquests dies per evitar les aglomeracions i que s'acaba de confirmar. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat al Congrés, durant la sessió de control a Govern, que hi haurà franges horàries per sortir.

La decisió ha estat aprovada aquest matí pel ministeri de Sanitat després d'una reunió amb els experts, i aquesta tarda el mateix ministre donarà els detalls en una roda de premsa. També ha anunciat la producció de màscares a gran escala per part d'empreses espanyoles.


Comentaris

envia el comentari