Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una mare agafa la mà de la seva filla a un hospital

Lucía, la nena espanyola de 5 anys que està sola a l'hospital des de fa 5 mesos

La pandèmia ha restringit les visites i els pacients de càncer se senten sols i desprotegits

Una mare agafa la mà de la seva filla a un hospital
Una mare agafa la mà de la seva filla a un hospital | iStockPhoto (gorodenkoff)

És una realitat que la pandèmia del coronavirus ha silenciat aquesta xacra i ha suposat un abans i un després per als pacients oncològics, sobretot els infantils, davant els retards en tractaments i operacions fonamentals per aquests.

Els pares de la petita Lucía s'enfronten a una de les pitjors situacions de les seves vides. L'abril de l'any passat, enmig del confinament provocat per la Covid-19 a Espanya, aquest virus va deixar de ser la seva principal preocupació perquè els metges van detectar una leucèmia limfoblàstica aguda a la seva filla de cinc anys. Un càncer que té cura, però que implica un procés de sanació llarg, dolorós i molt dur a nivell psicològic.

Un moment realment complicat, especialment per la mare, que ho va haver de passar ella sola perquè per motius sanitaris només deixaven entrar a un acompanyant a les consultes de menors. «Em van donar la diagnosi i estava sola, no van deixar entrar a la meva parella», explica Meri. «A més, mai vam pensar que seria una leucèmia», afegeix.

Només va tenir uns minuts per estar amb la seva parella, el pare de la filla, i explicar-li que la petita estava molt malalta i que havia d'ingressar a l'hospital. Lúcia havia de rebre tractament i no podien estar junts els tres durant tot aquest procés perquè la pandèmia ha tallat de soca-rel els acompanyaments als centres hospitalaris.

L'estada de Lucía a l'hospital

En aquest cas, Lucía només ha pogut tenir l'acompanyament d'un dels seus pares durant la seva estada a l'hospital, mai de la dels dos junts. Durant cinc mesos, període que ha durat l'ingrés a l'habitació, no ha rebut ni una sola visita, ni una activitat, ni tampoc ha abandonat l'habitació. Una nena de cinc anys d'edat que ha passat cinc mesos entre les mateixes quatre parets amb un dels seus pares.

«La situació que ens ha tocat viure ja és prou dura, però estan sols ho és encara més. Són 24 hores sols: sense visites, sense voluntaris», diu Meri. Els pares van trobar el seu punt de suport amb la Fundació Josep Carreras, entitat que ha posat en marxa una pàgina web destinada a què qualsevol persona pugui enviar missatges d'ànim als malalts de càncer que la pandèmia els ha deixat sols. «El moment del diagnòstic és brutal. T'ho diuen i et quedes en xoc. Recordo que li vaig dir a la doctora: Espera, vull tornar a dormir i despertar-me perquè això és un malson. No saps reaccionar», comenta.

Un problema que també afecta els més petits

Dades oficials estimen que, a Espanya, cada any es diagnostiquen 6.400 nous casos de leucèmia i 10.000 de limfoma. Precisament, i en aquests moments, són aquests els pacients amb càncers de la sang, els que estan vivint en aquests mesos una soledat extrema. El tractament que necessiten aquests malalts requereix moltes setmanes d'aïllament a causa del baix nivell d'immunitat dels pacients.

Ara mateix i amb la situació de la pandèmia, els pacients viuen aquest procés d'aïllament sense cap acompanyat o amb les visites restringides, una situació realment dura perquè es veuen totalment sols durant la quimioteràpia, davant els efectes de la por i el dolor.

Des de la Fundació Josep Carreras expliquen que «hem detectat un increment considerable d'atenció a les necessitats dels pacients durant la pandèmia. En concret, anotem un augment d'un 69% en les peticions d'informació i suport dels pacients entre gener i setembre de 2020 respecte a l'any anterior (1.259) i un augment de gairebé un 10% de consultes mèdiques en línia (1.267)». La Fundació ha sumat un nou col·laborador, ella és Meri, la mare de Lucía, que treballa amb la Fundació en la lluita per la investigació.