Els pròxims mesos suposaran, si no hi ha canvis que ho impedeixin, l'execució d'un mínim de 15 acomiadaments massius, que afectaran prop de 30.000 treballadors. El sectorbancari lidera les estadístiques, acumulant més de la meitat dels acomiadaments. En aquest àmbit, ja han anunciat que reestructuraran les seves plantilles CaixBank (8.291), BBVA (3.798), Santander (3.572), Banc Sabadell (1.817) i Unicaja (1.000). En total, el sector bancari deixarà al carrer més de 18.000 treballadors.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Des del març de 2020, la pandèmia —amb l'auge del comerç en línia— ha accelerat el canvi d'hàbits dels consumidors, afectant el sector comercial. En aquest sentit, El Corte Inglés ha anunciat un ERO que afectarà 3.292 treballadors, mentre que H&M realitzarà un important ajustament amb el tancament d'una trentena de botigues a tot Espanya, deixant sense feina més d'un miler de treballadors. Així mateix, la cadena de perfumeries Douglas acomiadarà 492 persones.
Un tercer sector amb una important afectació és l'automobilístic, que deixarà prop de 4.000 treballadors a l'atur. Nissan, que tancarà la seva planta a Catalunya, lidera les estadístiques del sector, amb 2.525 treballadors afectats. Ford també reduirà la seva plantilla amb 630 acomiadaments, mentre que la multinacional Bosch tancarà les dues plantes que té a Catalunya, afectant 636 empleats.
La pandèmia accelera els ajustaments
En declaracions al diari 'El Periódico', el director de conjuntura i anàlisi internacional de Funcas, Raymond Torres, explica que, a causa de la pandèmia, «moltes d'aquestes empreses han tornat ara a revaluar les seves perspectives a mitjà i llarg termini». En el mateix sentit es manifesta el secretari de política sindical d'UGT, Gonzalo Pino, que assegura que «abans de la pandèmia ja estàvem en un procés de canvi i aquesta ha accelerat tots aquells processos relacionats amb la digitalització, la intel·ligència artificial i els algoritmes».
En aquest sentit, Pino afegeix que «en els últims anys hem sentit que les noves tecnologies crearan més ocupació de la que destrueixin, però de moment no ho estem veient així». Però aquests acomiadaments en grans empreses poden afectar de retruc les pimes, perquè «moltes tenen una relació molt intensa amb aquestes empreses i la pèrdua d'un client gran pot provocar el seu tancament», assenyala el secretari general de Pimec, Josep Ginesta.
En aquest sentit, Ginesta alerta que «la viabilitat de moltes empreses dependrà directament de com es distribueixin els fons europeus i de la quantitat i rapidesa de les ajudes públiques. Cal posar en marxa ja aquests 11.000 milions que va anunciar el govern espanyol. Per a moltes empreses necessiten que aquestes arribin en 15 dies i no en un mes per poder sobreviure».