Imatge dels carrers de Madrid aquest dissabte a la tarda en l'encesa de les llums nadalenques

Madrid torna a encendre la polèmica: «Prefereixo gent al carrer que a casa»

Des del govern de la Comunitat de Madrid es considera que les aglomeracions a l'aire lliure no suposen un risc de contagi

Les imatges que s'han pogut veure aquest cap de setmana a moltes ciutats d'Espanya han sorprès molt. Tot i les restriccions per evitar nous contagis, els carrers comercials de tot el país s'han omplert de gent que, aprofitant el 'Black Friday', ha volgut fer les seves primeres compres nadalenques.

Ignacio Aguado considera que les reunions socials en espais tancats generen més risc de contagi

Una de les imatges que van cridar l'atenció va ser la de les principals artèries de Madrid, a prop de la Puerta del Sol i de tot el carrer Preciados. Els madrilenys, com molts espanyols, no van tenir inconvenient en sortir al carrer i aprofitar les ofertes de les rebaixes. 

I malgrat que aquesta acumulació de persones pugui escandalitzar a molta gent, alguns membres del govern de la Comunitat de Madrid no han pensat el mateix. De fet, el vicepresident Ignacio Aguado ha afirmat que realment la situació no és per tant i que en la seva opinió prefereix que la gent «estigui al carrer que en cases».

Segons Aguado, cal vigilar més en les reunions que es fan en domicilis, ja que és allà «on hi ha més risc». Així doncs, ha insistit en el perill que suposa que la gent es reuneixi en espais tancats. «Que la gent surti al carrer no és el problema, el problema està en les cases, que és aquí on està el focus, no al carrer ni en el transport públic», ha argumentat el vicepresident en una entrevista a 'La Sexta'.

En aquest sentit, ha recordat que a Madrid encara hi ha restriccions en bars i centres comercials i que, a més, les imatges del cap de setmana «són normals per Nadal». Per altra banda, ha afirmat que tant la Policia Local com la delegació del Govern estan treballant com altres anys perquè «no hi hagi aglomeracions».

El vicepresident ha demanat «anar amb precaució», però deixant clar el seu parer sobre que el perill principal està en les trobades sota sostre «sense mascareta i sense ventilació». Caminar pel carrer «no suposa tant risc a l'hora de poder contagiar» i ha demanat que no «generem una alarma innecessària».

Almeida assegura que el pla contra aglomeracions va funcionar

L'alcalde de la capital, Jose Luis Martínez-Almeida, també ha volgut defensar que el pla de la Policia Municipal per evitar aglomeracions, va funcionar correctament. Ha confirmat que «es va poder controlar l'aforament a la Puerta del Sol, i es va limitar en determinats moments, i els carrers de Carmen i Preciados es van posar en un sol sentit. El pla de seguretat va funcionar».

Aquest pla recull quatre nivells per colors segons el nombre de persones que estimen. En un tercer nivell, de color vermell, es limita el sentit en alguns carrers del centre. Si s'excedeix, s'activa el nivell negre, que prohibeix el pas de vianants fins a la seva descongestió.

Almeida ha volgut insistir que en aquestes dates no pot desaconsellar als madrilenys que «no vagin al Centre, el districte més colpejat per la pandèmia». Sobre aquest cap de setmana, ha argumentat que coincidien «el Black Friday i la il·luminació de les llums de Nadal».

Ha recordat que el protocol està preparat per «emprendre qualsevol eventualitat de l'aforament», encara que sempre es pot millorar. Per altra banda, ha volgut recriminar l'actitud de la gent que va anar a passejar sense mascareta. Per aquest motiu ha destacat que «vagi on vagis, respecta la normativa de les autoritats sanitàries».