Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Botiga tancada a Reus.

Arriba el Primer de maig sota l'ombra de la pitjor crisi econòmica des del crac de 1929

CCOO i UGT criden a prendre mesures «per evitar frau als ERTO»

Imatge d'arxiu de la manifestació del Primer de maig de l'any passat
Els sindicats CCOO i UGT arriben al Primer de maig d'enguany sota l'ombra de la crisi del coronavirus | Àngel Ullate

Aquest divendres és 1 de maig, Dia del Treballador. Un dia de multituds, reivindicació i banderes que per primer cop es veurà totalment diferent. Ni banderes, ni manifestacions. Les reivindacions seran a la xarxa en aquest primer dia del treball confinat  de la nostra història. Aquesta jornada, reivindicativa i festiva, a parts igual, està acompanyada d'una crisi econòmica, generada pels efectes del confinament decretar per aturar la propagació de la pandèmia, que alguns experts auguren pitjor que el crac de 1929.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Els expedients de regulació d'ocupació temporal, una mesura de  flexibilitat laboral per evitar la destrucció de  llocs de treball, s'han multiplicat en poques setmanes. A Tarragona, a mitjans del passat mes d'abril, s'havien presentat 7.173 expedients i hi havia 40.916  persones afectades. A les Terres de l'Ebre s'havien registrat 2.175 expedients, que afectaven 8.885  treballadors. A banda, l'atur també s'ha disparat i en aquestes set setmanes de confinament s'han  destruït  gairebé  68.500 llocs de treball.

El  govern espanyol, que s'ha erigit en comanament únic de la crisi, tant sanitària com econòmica, ha anunciat una bateria de mesures per fer front a la destrossa econòmica. Algunes d'elles polèmiques, com  l'ingrés mínim vital. Per conèixer com es planteja aquest 1 de maig i quin és  l'estat  actual de la crisi, TarragonaDigital ha parlat amb els dos màxims representants dels  sindicats  majoritaris a les comarques tarragonines, Joan Llort (UGT) i Mercè Puig (CCOO), i Rafa Muñoz, economista, membre del grup d'estudis de la CEPTA, la gran patronal tarragonina, que ha participat en aquest reportatge a títol personal.

 

«Salut, treball i justícia»

Joan Llort, secretari general de la UGT a Tarragona, creu que el missatge  d'aquest 1 de maig ha de ser «salut, treball i justícia social». Llort ha afegit que, ara per ara, «la prioritat és la vida. Aquest primer de maig girarà al voltant d'una major protecció  per les persones». Mercè Puig, la seva homònima al capdavant de l'altre gran sindicat majoritari, afegeix que «aquest divendres, reivindiquem  treball digne, sobretot en els sectors precaris, que són essencials i feminitzats. La salut, la prevenció de  riscos laborals estan associats a la salut pública, com demostra la Covid-19».

Imatge d'arxiu de Joan Llort, secretari general de la UGT
Llort serà un dels presentadors del discurs del Primer de maig d'enguany | Joan López

El programa per aquest primer de maig confinat és el següent: a les 11 hores una intervenció pública a TV3 des de l'hospital del Mar; de les 12 a les 13 hores,  manifestació virtual  a Tarragona; a les 13 hores,  lectura virtual  del manifest  de la jornada per part dels secretaris generals de Tarragona d'UGT i CCOO; al vespre, de les 18 a les 20 hores, concert virtual; i a les 20 hores, l'aplaudiment als treballadors que mantenen els serveis bàsics per a les persones, amb un especial homenatge a «aquests treballadors essencials que s'esforcen perquè puguem fer el  confinament i, d'aquesta manera, no hi hagi més contagis».

«S'han de prendre mesures per evitar el frau en els ERTO»

Repassem, amb tots tres, algunes de les  mesures  estrella preses durant aquesta crisi en matèria de política econòmica. Pel que fa als  ERTO  i a la possibilitat que si la crisi s'allargui acabin esdevenint ERE, l'economista Rafael Muñoz considera que «estem davant de mesures d'urgència. Pots aplicar sedació a un malalt per alleugerar el dolor però la sedació, si no millora el seu estat, no li retornarà la salut. La  teràpia és donar  suport i revifar, no ajornar ni fraccionar».

Llort (UGT) avança que «hem detectat bastants  empresaris  que han jugat amb la mala fe  d'acomiadar o rescindir contractes de maneres enganyoses  i aprofitant la bona voluntat dels treballadors perquè puguin entrar en altres fórmules com els ERTO. El govern ha de prendre mesures per evitar  el  frau  en aquests ERTO i exigir responsabilitats a les empreses que ho facin de manera  irresponsable».

Imatge d'arxiu dels portaveus de CCOO i UGT atenen als mitjans davant d'IQOXE, aquest 19 de febrer.
Mercè Puig, a la dreta de la imatge amb armilla groga, és la secretària general de CCOO a Tarragona | Àngel Ullate

La secretària general de les CCOO s'expressa en la mateixa línia: «Cal que els expedients  de regulació temporal d'ocupació s'ajustin  a la normativa  vigent i s'apliquin, exclusivament, com a mesura preventiva, per garantir el manteniment i estabilitat de l'ocupació». Mercè Puig afegeix un altre factor a tenir en compte, quan arribi el «després»: «Estem preocupats pel que pugui esdevenir després dels ERTO perquè tenim un atur elevat, sectors sense activitat».

Tant un economista de llarga trajectòria, com en Rafa Muñoz, com els dos màxims representants dels sindicats majoritaris tarragonins, veuen amb  bons ulls l'ingrés mínim vital. Llort considera que és «una xarxa de protecció per a les persones que no reben cap mena d'ajuda, o estan en situació de  penúria». Mercè Puig ho veu com una ajuda «a moltes  famílies  que estan a l'atur, o  sense ingrés, mentre es fan mesures al mercat laboral  perquè puguin incorporar-se de nou» i Muñoz avança que «com a mesura anti-xoc sí que la veig. Ara bé, com un PIRMI o un PER generalitzat, en cap cas. No es pot fer servir una eina a  curt termini, per al llarg».

 

«La patronal que reclama retallades al sector públic, que miri a la cara dels sanitaris»

Les  divergències arriben quan posem sobre la taula la proposta de les grans patronals, on reclamen que el sector públic faci retallades, sacrificis, iguals que els que està fent el sector privat. El líder tarragoní d'UGT és contundent: «aquí no sobra  ningú. La  patronal que reclama retallades al sector públic, que miri a la cara dels sanitaris o els cuidadors de les residències, que són aquells que ens cuiden».

Puig també és reivindicativa. «No pot prevaldre el  benefici econòmic per damunt de les persones. Un exemple són les residències geriàtriques, que no s'haurien d'haver privatitzat mai. Cal justícia social, més serveis públics, més recursos i millors condicions pels  treballadors públics».

Com era d'esperar, Rafa Muñoz, tota la vida al sector privat i estudiant l'economia, té un punt de vista totalment diferent. A la pregunta si el sector públic s'ha d'ajustar el cinturó  com el privat, respon el següent: «Absolutament. El sector públic  mai s'ha exigit a si mateix la productivitat, eficàcia i resultats que demana al privat. Per aquest motiu, el sector públic cerca el suport de sectors privats per compartir i concertar els serveis i productes».

Un cartell que assenyala la zona covid-19 a l'hospital Trueta
Els sindicats posen l'exemple dels sanitaris com a servei públic que s'ha de reforçar, no retallar | cedida

 

«El turisme no té substitut a curt termini a Tarragona»

L'economia estatal és una economia de serveis. En aquesta àrea, destaca el paper del sector turístic, un dels dos grans pilars de l'activitat econòmica de les  comarques tarragonines, juntament amb la indústria. Muñoz ho té clar: «No té substitut a curt termini. Per aquest motiu és important fomentar  el turisme nacional i de proximitat».

Joan Llort ofereix una visió pessimista: «Ens haurem de replantejar tot el sector del turisme, costarà  molt  recuperar el turisme. És necessari garantir la salut i la confiança. Ara és el moment per replantejar si volem un  turisme de masses  o un turisme de qualitat, però hem de continuar treballant per  reforçar la indústria i garantir més i millor ocupació». Des de CCOO es va una mica més lluny, tenint clar que «el turisme és un dels sectors més perjudicats de l'actual situació».

«Cal buscar solucions i apostar per una ocupació i producció d'alt valor afegit. Cal repensar el teixit productiu en clau de millora de l'ocupació, de reorientació de determinats sectors productius i cal invertir, d'una vegada per totes, en  sectors fins ara marginats, per ser considerats femenins i  poc rellevants, com l'educació i la sanitat. Hem de demostrar que hem après la lliçó» rebla Mercè Puig.

Imatge d'arxiu d'una platja de Salou
El turiisme és un dels dos grans pilars econòmics de Tarragona | Isma Llanes