Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la ciutat de Barcelona amb alts nivells de contaminació

Sorprenent enquesta: àmplia majoria dels barcelonins sobre el tipus de ciutat que volen després de la pandèmia

Més d'un 70% de ciutadans barcelonins aposten per no tornar als nivells de contaminació previs a la pandèmia

Imatge de la ciutat de Barcelona amb alts nivells de contaminació
Barcelona no vol tornar als nivells de qualitat de l'aire previs a la pandèmia | arxiu

Un elevat percentatge d’enquestats a Espanya en grans àrees urbanes, i concretament a Barcelona,  no volen que l'aixecament de les mesures de restriccióa la mobilitat  pel coronavirus tornin la  contaminació  de l'aire a  nivells previs a la  pandèmia. El 74% de la població espanyola de la població sondejada, en una enquesta elaborada per la firma demoscòpica YouGov per a la plataforma Transport i Medi Ambient, diu que està molt d'acord amb l'afirmació que durant el confinament ha notat una millora de la qualitat de l'aire i que no vol que la contaminació torni als nivells previs a la pandèmia. Només els enquestats en grans àrees metropolitanes d'Itàlia (78%) i Bèlgica (77%) superen Espanya (74%), seguits de França (71%), Regne Unit (69) i Alemanya (52%).

Com pal.liar la contaminació

A més, el 68% dels enquestats  aprova que les ciutats prenguin mesures per protegir els ciutadans de la contaminació atmosfèrica, que provoca unes 400.000 morts prematures a l'any a la Unió Europea (UE) i que  ha caigut considerablement amb l'aturada del trànsit rodat durant el confinament.  A Barcelona són un 82% els que opinen en aquest sentit, mentre que només un 9% estan en contra. Tots ells resideixen a Madrid i Barcelona, ​​creuen que els municipis han de protegir els ciutadans de la contaminació atmosfèrica, fins i tot encara que això impliqui reconfigurar l'espai públic per atorgar més espai públic a ciclistes , vianants i transport públic.

L'enquesta es va realitzar entre els passats 14 i 21 i de maig a 7.545 adults de les àrees metropolitanes de Barcelona, ​​Madrid, Roma, Milà, París, Marsella, Lille, Lió, Tolosa, Niça, Berlín, Hamburg, Colònia, Frankfurt, Munic, Londres, Manchester, Londres, Manchester, Birmingham, Leeds i Glasgow.

  

D’altra banda, el 35% dels que van respondre, té intenció de caminar més en dies laborables  quan es retirin definitivament totes les restriccions a la mobilitat, mentre que  el 21% compta a utilitzar més la bicicleta i el 30% amb desplaçar-se més habitualment en transport públic i el 46 el cotxe privat. En el cas de Barcelona, ​​els que planegen caminar amb més freqüència són el 52%, per davant dels que volen donar més ús a la bici (10%), al transport públic (47%) i al cotxe privat (47%).

Finalment, el 54% del total d'enquestats i el 64% de les sol·licitades a Espanya diu que usava el transport públic abans del confinament i que seguirà utilitzant-després del confinament si es prenen mesures d'higiene per prevenir contagis. Un 15%  que diu que el feia servir i no tornarà a fer-ho per por del coronavirus  (11% a Espanya) i un 27% que ho tornarà a fer servir sense por a l'Sars-COV-2 (22% a Espanya).