El pla de desescalada creat pel govern espanyol permet que els bars i restaurants puguin obrir a partir del dilluns 4 de maig només amb servei de menjar per portar i des del dia 11 podran fer-ho les terrasses però únicament amb un aforament de el 30%. Dues setmanes més tard es podrà consumir dins dels restaurants, però amb un 50% d'aforament i amb mesures de seguretat i de distanciament específiques.
El sector de l'hostaleria mou més de 300.000 establiments a Espanya, que suposa un 6,2% del PIB i genera el 8% de l'ocupació, i no veu positiu establir aquestes mesures, ja que els límits d'aforament els obliguen a reduir la facturació que escassos negocis (la majoria pimes) poden suportar.
«És impossible mantenir les xifres d'ocupació, per totes les incerteses que hi ha. Si tinc nou taules i només puc utilitzar tres ... A més, aquest 30% no facturaré el 30% del que facturava abans, no és proporcional», assenyala Simón Alfaro, un hostaler de centre de Madrid. «Aquest pla és inviable per al sector de l'hostaleria i més encara per al petit comerç», prossegueix.
«No podem obrir precitadamente», confessa un hostaler de Puertollano
Un altre hostaler, Javier García, té dos bars a Pozuelo i està desesperat: «No sabem què fer ... Si obrir o no. Tampoc sabem si és possible saltar-nos fases i passar a la 2 (obertura de l'interior del local amb el 50% d'aforament), que seria una mica més factible», explica aquest empresari per al diari 'El Mundo'.
Alberto Arroyo és propietari d'un local a Puertollano i també critica la mesura de govern: «en realitat et treuen més del 70% del negoci, perquè aquest no és només la terrassa, és també l'interior. Dues taules no és el 30% del teu negoci. Obriríem amb una psicosi tremenda, sense saber com reaccionarà la gent i amb molta incertesa. No podem obrir precipitadament. És millor esperar», assegura.
«Si trec el local de l'ERTO, no quant de temps podré durar obert»
José Antonio Aparicio, president de la plataforma Hostalers Plaza Mayor de Madrid i propietari de dos locals a la Plaza Mayor, exposa que el cost laboral d'un negoci suposa el 30% del otal. És a dir, que un terç dels costos del negoci es fan servir per pagar als empleats. «Si, com a empresari, jo obro un terç del local però amb tot el personal, i el sac de l'ERTE i he de suportar aquests costos, no sé quant de temps podré durar obert», explica.
Aparicio dóna feina a 15 treballadors. «Amb cinc persones, amb l'aforament establert, puc anar tirant, però si he d'incorporar a tots alhora, el 30 de juny ja no podré pagar-los», confessa.