Les tempestes fortes i sobtades com les que hem tingut aquest dimarts són un clàssic de l’estiu a Catalunya i sovint fan la guitza a la gent que es troba de vacances. Aquesta afectació és especialment destacable a les platges, on els banyistes veuen alterada completament la seva activitat d’oci. Però més enllà dels xàfecs en sí, a la costa els efectes d’un episodi de ruixats com els que hem viscut aquestes últimes hores duren, com a mínim, un dia més.
La raó la trobem en el fet que les fortes tempestes estiuenques, que han estat molt freqüents a casa nostra aquests mesos, fan baixar aigua a dojo pels rius i rieres mediterranis que acostumen a estar secs. Això fa que tot el que l’aigua troba pel seu camí baixi riu avall i acabi al mar.
No només s’arrosseguen plantes i sediments, sinó que també tot els objectes abandonats per persones a les lleres d’aquestes rieres, deixalles i productes contaminants. Aquest fet provoca que, de cop i volta, les platges agafin un color terrós brut i quedin greument contaminades durant unes hores, raó per la qual s’hissa la bandera vermella i el bany queda prohibit, provocant la decepció dels banyistes.
Després de la tempesta no arriba la calma
Un cop passa l’episodi de tempestes acostuma a sortir el sol i la gent torna a la platja per banyar-se, però es troben amb la sorpresa que les banderes continuen de color vermell en molts casos.
Tal i com explica l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la raó la trobem en el fet que tota l’aigua contaminada que ha baixat riu avall i ha acabat al mar encara es manté a la costa ben bé unes 24 o 48 hores després de l’episodi de pluges, raó per la qual la qualitat de l’aigua és molt dolenta malgrat que el temps hagi millorat.
En plena tempesta, l’aigua baixa amb molta violència arrossegant plàstics, deixalles, branques, plantes, sediments i restes de residus. Si a això li sumem el fet que en molts punts del territori no hi ha una separació dins de les xarxes de clavegueram de l’aigua residual que generem les persones i de l’aigua de la pluja, la conseqüència és que el cabal del riu augmenti molt i que les platges on desemboca quedin molt brutes.
Sistemes per evitar la contaminació de les aigües
Tal i com explica l’ACA, hi ha unes instal·lacions, conegudes com a sobreeixidors, per tal d’evitar incidències en els sistemes de sanejament a l’hora d’assumir grans quantitats d’aigua fruit de fortes tempestes. Quan es dona aquest cas, aquest sistema s’activa i allibera al medi ambient les aigües que no pot assumir per tractar, incloent les residuals, cosa que provoca que, un cop arriben al mar, la qualitat de les platges baixi molt.
Passades aquestes 24 o 48 hores després de l’episodi, les aigües es normalitzen per sí soles, tot i que factors com ara els corrents marins o la meteorologia poden seguir afectant en la recuperació de la qualitat de les platges.