Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona apretant-se el nas

La malaltia que apareix a partir dels 40 anys: els símptomes de la poliposi nasal

Descobreix els símptomes de la poliposi nasal, una malaltia que sol aparèixer a partir dels 40 anys

La poliposi nasal és una malaltia crònica que afecta els sins paranasals i les fosses nasals. Per això, conèixer els seus símptomes pot ser útil per saber si la patim o no.

 

Aquesta patologia es caracteritza per la presència de múltiples pòlips, que són creixements benignes de teixit inflamat que es desenvolupen a la mucosa nasal i als sins paranasals.

 

Tot i que en general no suposa cap tipus de problema, sí que pot resultar una mica molest, especialment quan els pòlips creixen molt o en grans quantitats. Tot seguit descobrim quins són els seus símptomes típics.

 

Quins són els símptomes de la poliposi nasal?

La poliposi nasal és una malaltia comuna que afecta al voltant del 4% de la població. Els símptomes de la poliposi nasal inclouen congestió nasal, secreció nasal, disminució del sentit de l'olfacte i del gust, mal de cap i pressió als sins paranasals. Aquests símptomes poden afectar la qualitat de vida dels pacients i, en casos greus, poden interferir amb la capacitat respiratòria.

Per què la poliposi nasal sol aparèixer a partir dels 40 anys?

Tot i que pot aparèixer a qualsevol edat, sol ser més comú a partir de la quarta dècada de la vida. Això no obstant, no se sap exactament per què es desenvolupa en persones grans.Però es creu que pot estar relacionat amb l'exposició perllongada a substàncies irritants, al·lèrgies i altres factors ambientals al llarg de la vida.

També hi pot haver una predisposició genètica a aquesta afecció. És important destacar que la poliposi nasal no és una malaltia greu, però pot causar molèsties i afectar la qualitat de vida del pacient.

Quines són les causes de la poliposi nasal?

 

Tot i que la causa exacta de la poliposi nasal no es coneix, se sap que hi ha una relació entre aquesta malaltia i la inflamació crònica de la mucosa nasal i dels sins paranasals.

 

La inflamació pot ser causada per una sèrie de factors, com al·lèrgies, infeccions cròniques dels sins paranasals, asma i reaccions a certs medicaments. Els pòlips nasals també poden ser causats per un desequilibri al sistema immunitari.

El diagnòstic de la poliposi nasal es fa mitjançant un examen físic del nas i els sins paranasals, així com una avaluació dels símptomes del pacient. Sovint s'utilitza una endoscòpia nasal, que és una prova en què s'insereix un endoscopi al nas per examinar els sins paranasals i la mucosa nasal.

 

Foto d'una dona mocant-se amb un mocador.
A partir dels 40 anys és més habitual que aparegui la poliposi nasal | Getty Images

 

Com es tracta?

 

El tractament de la poliposi nasal pot incloure una combinació de medicaments i procediments quirúrgics. Els medicaments inclouen corticosteroides nasals, que poden ajudar a reduir la inflamació a la mucosa nasal i reduir la quantitat de pòlips nasals.

 

Els antibiòtics també es poden receptar en cas d'infeccions cròniques dels sins paranasals.En alguns casos, pot ser necessari fer una cirurgia endoscòpica nasal per extirpar els pòlips nasals i restaurar la funció nasal.

La cirurgia es fa sota anestèsia general i consisteix en l'eliminació dels pòlips nasals mitjançant la introducció d'instruments endoscòpics a través de les fosses nasals.

 

Tot i que la cirurgia pot ser efectiva, els pòlips poden tornar a créixer en alguns pacients, per la qual cosa és important seguir el tractament mèdic adequat i fer un seguiment regular amb el metge.

 

Imatge d'una noia fent una visita al metge
En cas de patir algun símptoma és crucial anar al metge | GETTY IMAGES

 

La importància de consultar el metge

 

Com veiem, consisteix en unamalaltiacrònica que pot tenir un impacte significatiu a la qualitat de vida del pacient. Si presentes símptomes de poliposi nasal, és important buscar atenció mèdica immediatament per obtenir un diagnòstic i tractament adequats.

 

Un cop recomanat el tractament mèdic, és imprescindible i adequat seguir les recomanacions del metge per prevenir la recurrència dels diferents pòlips que hagin aparegut.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Això sí, amb un tractament adequat i una atenció mèdica contínua, els pacients amb poliposi nasal poden millorar significativament la seva qualitat de vida.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!