Caixer

Així es pot demanar el xec anticrisi de 200 euros per comprar aliments a Catalunya

Podràs demanar l'ajuda des del 15 de febrer fins al 31 de març del 2023

El Govern ha aprovat el xec de 200 euros per a la compra d'aliments al supermercat. Aquest forma part del paquet d'ajuts i mesures per fer front a la crisi econòmica i a la inflació disparada. Ara, ja es coneixen quins són els requisits per cobrar l'ajuda i el procediment per demanar-la.

L'únic requisit és comptar amb menys de 27.000 euros anuals a la unitat familiar i no superar els 75.000 euros de patrimoni. L'ajuda va adreçada per tant a les famílies vulnerables que no arriben al salari mínim. Així doncs, segons el Govern, arribarà a cinc milions de llars.

El paquet de mesures es complementa amb una rebaixa substancial de l'IVA per a productes essencials. Desapareix l'IVA d'aliments bàsics com el pa, la farina, la llet i els ous. I així mateix, es congelen els lloguers per sis mesos i s'aproven ajudes directes per als agricultors.

Així podràs sol·licitar aquesta ajuda del Govern

Poden demanar el xec-alimentació de 200 euros les persones físiques fins a 27.000 euros de renda anual. Si compleixes els requisits, ho pots demanar des del 15 de gener fins al 31 de març de 2023. I la sol·licitud es fa mitjançant la seu electrònica de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària.

Foto d'una dona introduint la targeta en un caixer.
El pagament es farà per transferència bancària | Getty Images

Per cobrar l'ajut has d'estar donat d'alta al règim de la Seguretat Social, o també haver estat beneficiari de la prestació o subsidi per desocupació, a més de comptar amb residència habitual a Espanya. Si fas la sol·licitud i resulta aprovada, rebràs l'ajut en un únic pagament per transferència bancària.

El Ministeri d'Hisenda ha avançat que el xec de 200 euros es podrà sol·licitar mitjançant un senzill formulari a internet. Tanmateix, el formulari encara no està disponible, ja que el termini no s'obre fins al 15 de febrer. Per tant, un cop es pugui, només caldrà omplir el formulari i esperar la resolució del tràmit.

En què et pots gastar els diners?

El Govern atorga aquesta ajuda per mitigar l'augment descontrolat dels preus a Espanya. No obstant això, no hi haurà un mecanisme de control per saber en què es gasten els diners els beneficiaris. «No podem entrar de manera tan invasiva a controlar les despeses de les famílies», va dir la ministra d'Hisenda.

Per tant, el xec és de lliure disposició i les famílies el podran gastar en allò que creguin oportú. «Li donem a les famílies per contribuir a bregar amb la cistella de la compra», va explicar la ministra. En tot cas, un cop al compte del beneficiari l'administració en desconeix l'ús.

El Govern ha fet un esforç especial per agilitzar els tràmits burocràtics i que l'ajuda es pugui cobrar com més aviat millor. El termini definitiu garanteix que les famílies cobraran l'ajuda entre el febrer i el març del 2023. I a més a més, aquesta mesura es complementa amb altres ajudes per esmorteir la crisi.

Qui no cobrarà l'ajuda?

El Govern ha explicat qui pot accedir a aquest xec de 200 euros, però hi ha un detall important. No podran cobrar l'ajuda aquells que, malgrat que compleixin els requisits, ja siguin beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital. Tampoc aquells que cobrin una pensió de la Seguretat Social.

Així mateix, queden fora dels beneficiaris del xec de 200 euros els treballadors per compte aliè o propi que percebin prestacions similars. Tampoc  poden sol·licitar-ho les persones que siguin administradors d'una societat mercantil, així com tampoc els seus cònjuges. També aquelles que siguin titulars de fons d'una societat.

Si l'Agència Tributària rebutja la teva sol·licitud, rebràs una resolució on s'indiquen els motius. A partir de llavors tens deu dies per presentar al·legacions amb els documents adients. Passat un mes sense les al·legacions o tres sense efectuar-se el pagament es dona el procés per conclòs.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp