Els sectors agrari, turístic i hoteler de la Conca de Barberà, conjuntament amb l'Associació d'Excàrrecs Electes Municipals de la Conca de Barberà i el Consell Comarcal, han escenificat, aquest matí, el seu rebuig a la massificació de parcs solars i plantes fotovoltaiques a la comarca.
Carme Ferrer, consellera comarcal de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura, ha sigut l'encarregada de llegir el manifest, acompanyada dels representants dels diferents sectors que signen el document, consellers comarcals i alcaldes de la Conca de Barberà, en un acte que ha tingut lloc aquest matí, a la sala Noble del Consell Comarcal i en el qual s'ha posat sobre la taula la inquietud sobre la planificació de macroprojectes de parcs solars i plantes solars fotovoltaiques, al mateix temps que ha sigut una mostra d'unitat entre tots els signants del manifest i de la voluntat de preservar el territori.
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, que ha donat la benvinguda a l'acte, ha recordat que tot i que «la nostra societat ha de virar vers una transició energètica neta i ecològicament sostenible» cal tenir present que «no es pot sustentar en actuacions comparativament més perjudicials pel nostre territori».
Gran impacte pel territori
El manifest recull les principals preocupacions dels esmentats sectors econòmics de la comarca i, també, del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Tot i que es considera que la implantació d'un model basat en les energies renovables per dependre cada cop menys dels combustibles fòssils és fonamental, cal tenir en compte l'impacte que suposa per al territori com a conseqüència d'una planificació descontrolada i indeguda, de l'especulació econòmica, de la poca capacitat de presa de decisions de les administracions públiques locals i que no es contemplin vies de participació ciutadana.
En aquest sentit, Josep Pijoan, president de l'Associació d'excàrrecs electes de la Conca de Barberà, ha recordat que aquest «és un acte en defensa del nostre territori, de la nostra comarca» i ha insistit que la transició energètica «s'ha de fer d'una altra manera». Així, els qui subscriuen el manifest consideren que la transició energètica «no es pot fer a qualsevol preu ni sense tenir en compte l'afectació i les conseqüències del seu desplegament al territori».
A més, es demana una moratòria en la tramitació i projecció de més macroprojectes de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques a la Conca de Barberà fins que es pugui garantir una planificació estratègica més realista, considerant que la comarca ja ha sobrepassat l'anomenada «quota de solidaritat» generant el 16% de l'energia eòlica de Catalunya. Finalment, els signants del manifest s'adhereixen al decàleg de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i als diversos comunicats emesos pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà, els ajuntaments de la comarca, l'Associació d'excàrrecs electes, etc.
Cal recordar que, actualment, a la Conca de Barberà hi ha 78 aerogeneradors en servei, 82 de sol·licitats i 38 de declarats com a no viables. Pel que fa a les plantes fotovoltaiques, hi ha sol·licitades 813 hectàrees i 276 que han sigut considerades no viables.