Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un concert d'Els Pets, el juliol del 2020

El sector cultural tarragoní engega un manifest per salvar la cultura durant la pandèmia

Lluís Gavaldà, cantant d'Els Pets, i Jordi Planagumà, promotor cultural, lideren la reivindicació

Imatge d'un concert d'Els Pets, el juliol del 2020
Denuncien que, malgrat haver-se adaptat a les mesures de seguretat, la cultura segueix estigmatitzada | Judit Sabaté

El sector de la cultura és un dels que més mal parat n'està sortint de la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus. Gran part de la programació cultural ha sigut cancel·lada, mentre que la resta ha hagut de readaptar-se a la nova situació, cuidant que l'entorn on es desenvolupa l'activitat sigui segur. Tot i així, el sector denuncia que hi ha una certa estigmatització envers la cultura, ja que des de l'inici del desconfinament, s'ha vist analitzada com a sospitosa de ser focus de possibles rebrots.

Per fer front a aquesta estigmatització, Lluís Gavaldà, cantant d'Els Pets, i Jordi Planagumà, promotor cultural gironí, han escrit un manifest, titulat «PROU!», que ja compta amb el suport de més de 200 persones, tant de l'àmbit cultural com d'altres sectors. «Volem donar veu als professionals i fer públic la injusta estigmatització de la cultura en general i els concerts en particular en relació amb la Covid-19», explica Gavaldà a TarragonaDigital

Imatge d'un noi amb mascareta en un concert, respectant la distància de seguretat
Un noi amb mascareta en un concert, respectant la distància de seguretat | Judit Sabaté

Des del desconfinament s'han programat concerts i espectacles culturals que compten amb totes les mesures de seguretat: distància entre els assistents, mascareta i gel hidroalcohòlic. «Amb aquest manifest es vol fer especialment una crida a les institucions perquè expressin públicament i inequívocament que els esdeveniments culturals són segurs», explica Gavaldà, després de veure com alguns ajuntaments i organitzadors hagin cancel·lat concerts i espectacles arran de les darreres actualitzacions sanitàries dels darrers dies. «Volem animar els ajuntaments que programin de manera responsable i segura», detalla.

El manifest és crític amb la gestió de la informació durant la pandèmia, tant en les institucions com en els mitjans de comunicació. Denuncien que «la confusió que es genera fruit de la comunicació poc concreta i el relat sensacionalista de certs mitjans» propicien a la difusió d'una idea equivocada que els espectacles culturals no són llocs segurs. Per això, amb el manifest i el suport dels signants, volen «intentar erradicar la idea falsa però generalitzada entre la gent que els concerts son focus de propagació de la Covid-19». 

Més de 200 signants

El manifest ja compta amb el suport de més de 200 persones d'arreu del territori català i que formen part tant del sector cultural com d'altres àmbits, hi estiguin o no relacionats directament. Hi donen suport músics com Santi Balmes (Love of Lesbian), Jaume Pla (Mazoni), Jaume Peña, Jimmy Piñol i Pemi Rovirosa (Lax'n'busto), Joan Reig (Els Pets), Ferran Piqué (Els Amics de les Arts)  o Domi García. També gestors i programadors culturals com Glòria Castellví o Laura Duran; periodistes, com ara Albert PuigJordi Bianciotto; actors i actrius, com Estel Solé, o regidors de diversos ajuntaments catalans. Qualsevol persona pot signar el comunicat per donar-hi suport, en aquest enllaç.