Força més de 2.000 persones s'han manifestat, aquest dimarts, als carrers de Reus. Un any més, l'Esquerra Independentista del Camp de Tarragona hi ha convocat la seva mobilització de la Diada Nacional de Catalunya i, seguint la tendència dels darrers anys, la ciutadania ha respost amb una afluència superior a l'habitual.
Amb inici al Mercat Central de Reus, mentre es desplegava l'estelada gegant que ha presidit la marxa, independentistes que tornaven de la concentració de Barcelona s'han anat afegint a la manifestació reusenca. A les samarretes amb lemes anticapitalistes i les estelades s'hi han anat sumant grups de persones amb la samarreta que l'ANC havia editat per enguany.
Manifestació multitudinària
Als volts d'un quart de nou del vespre ha arrancat la comitiva pel carrer de Sant Joan fins a la plaça Prim, on ha trencat per baixar pel carrer de Monterols. Quan la capçalera hi ha entrat, de fet, la cua de la manifestació encara no havia sortit de davant del Mercat. Un cop a la plaça del Mercadal, la marxa ha enfilat el carrer de Jesús per sortir a la raval, que ha baixat fins a l'altura de l'Hotel Gaudí.
Reivindicació independentista i de llibertat pels presos
Durant el recorregut s'han sentit càntics i crits habituals, des dels que clamaven per la independència de Catalunya als que ho feien per la llibertat dels presos i les preses polítiques o als que sentenciaven «1 d'Octubre, ni oblit ni perdó». S'hi han sentit, amb tot, algunes consignes noves, com «Hotel Gaudí, ni oblit ni perdó» en referència a l'estada dels agents de la Policia Nacional enviats per aturar el referèndum de l'1 d'Octubre de l'any passat.
Els parlaments finals, al Fossar Vell
La columna ha seguit fins al Fossar Vell, on han tingut lloc als parlaments finals davant l'atenta mirada de tot el fossar, ple de gom a gom. A l'escenari ha presentat l'acte el regidor de la CUP de Reus, Edgar Fernández, que ha agraït l'assistència de tothom a la convocatòria anual de l'Esquerra Independentista. El regidor cupaire ha deixat pas, llavors, als tres parlaments del vespre.
Per una república feminista
Han començat els col·lectius feministes, que han volgut posar de manifest que la seva lluita per una república catalana ho és, indestriablement, per una república feminista. Han criticat durament l'escletxa salarial i la càrrega de feines domèstiques que la societat aboca sobre les dones, apuntant directament «al règim del '78, que ens imposa un sol model de dona».
En contra del 'processisme'
El segon torn de paraula l'ha pres Vidal Aragonès, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya. Ha carregat contra l'anomenat 'processisme' afirmant que «la majoria de partits del govern de la Generalitat han acceptat la repressió de l'Estat» i que siguin els tribunals espanyols qui decideixin qui pot ser diputat català i qui no pot ser-ho.
Vidal Aragonès ha volgut fer èmfasi en la tasca dels CDR i la capacitat d'organització de la ciutadania catalana apostant, fins i tot, per «crear una institucionalitat paral·lela» que pugui superar «un Parlament de Catalunya pràcticament buit de sobiranies».
Per un canvi de model econòmic i social
Per últim ha tancat l'acte el manifest de l'Esquerra Independentista, que ha posat les bases de les seves línies de reivindicació a l'hora de construir, afirmen, la república catalana. Des del feminisme a l'ecologisme passant pel socialisme com a model econòmic; tot plegat, sentencien, perquè «la república que estem construint no pot ser en cap cas un canvi de bandera».
Amb el Cant dels Segadors s'ha clos una manifestació quan tot just començava a ploure, i després que el Fossar Vell no s'hagués buidat en cap moment des que hi ha arribat la capçalera de la manifestació i on s'han pogut veure retrats de totes les persones empresonades o exiliades arran del procés català.